Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Elbukott a 2010-es pécsi borfalu terve

2008.05.13. 07:32
A Napi Gazdaság információi szerint a Pécsre álmodott borskanzen nem kapta meg az igényelt 1,6 milliárd forint uniós támogatást, így kérdésessé vált 2010-es megépítése. A szállodát, borfeldolgozót, éttermeket és kulturális bemutatótermeket tartalmazó mintegy 7 milliárdos beruházás valóban nem készülhet el 2010-re - erősítette meg a lap értesülését Matyi Dezső, az Alexandra könyvkiadó és bolthálózat tulajdonosa, illetve a borskanzen atyja.

A borfalu-beruházás elmaradása egyben azt is jelenti, hogy újabb csapás éri a már eddig is gyengélkedő Pécs - Európa Kulturális Fővárosa projektet, hiszen a fejlesztés az egyik látványossága lett volna a városnak. Matyi ugyanakkor elmondta, hogy a támogatás elmaradása ellenére elképzelhető a skanzen felépítése, hiszen a terület rendelkezésre áll, a tervek készen vannak. A tervezett szállodát és borfeldolgozót azonban mindenképpen megépítik, mégpedig az elkövetkezendő két évben.

A borskanzenprojekt háttérbe szorulása ellenére lesz mivel elfoglalnia magát Matyi Dezsőnek, ugyanis hamarosan megkezdődik az Alexandra-csoport romániai terjeszkedése. Ennek jegyében a jövő év végéig 11 Alexandra-könyváruház nyílik, ezekre már a szerződéseket is aláírták. A boltok nagysága és kivitelezése ugyanolyan lesz, mint a magyarországiaké, s az első egységeket - amelyek 500-800 négyzetméter alapterületűek lesznek - bevásárlóközpontokban adják át.

Az Alexandra komoly fantáziát lát a romániai terjeszkedésben, mivel a könyvpiac a magyarországinak csak negyede, míg a lakosság több mint a kétszerese. A növekvő kulturális igényeket az Alexandra a hazaihoz hasonló cégszerkezettel elégíti ki, a könyvesbolthálózat mögé ugyanis logisztikai bázist és beszerzési céget is állít, katalógust, később pedig könyves magazint is kiad. A romániai hálózat építési költségeit a cégtulajdonos 300-400 millió forintra teszi.