Majdnem megszűnik a haláladó

2008.05.08. 12:50
Minden esély megvan arra, hogy jövőre már egy fillér öröklési illetéket se kelljen fizetnünk, ha lakást, autót, értékpapírt, de úgy általában, bármilyen vagyontárgyat öröklünk legfeljebb 18 millió forintos értékben. Az MDF által az adóreformról kezdeményezett ötpárti egyeztetésnek - legalábbis eddig - ez az egyetlen hozadéka. A minap már a konzultáción részt vettek majd mindegyike azt érzékeltette, hogy ebben az ügyben lényegében megegyeztek és részletkérdések tisztázása maradt csak.

Az MDF eredetileg azt akarta, hogy teljesen szűnjön meg az örökösödési illeték úgy, ahogy van, ám végül a megbeszéléseken egy kompromisszumost javaslat látszik körvonalazódni. A kezdeményező párt már meg is szövegezte a törvényjavaslatot (ami itt olvasható), ám elképzelhető, hogy a fentiek fényében kisebb változtatásokon még átesik a még tervként létező indítvány.

Ez van most

Jelenleg az illetéktörvény külön ír elő lakásokra, és külön más vagyontárgyakra illetékmértéket. Az illetékmérték függ még a rokoni foktól és a vagyontárgy értékétől. Például ha az elhunyt örökhagyó házastársaként, gyerekeként, szülőjeként jutunk hozzá a lakáshoz öröklés útján, akkor 18 milliós értékhatárig 2,5 százalékos illetéket rónak ki ránk. Ha ennél értékesebb a lakás, akkor 18 millióig továbbra is 2,5 százalékot kell befizetni és az afeletti rész 6 százalékát egészen 35 milliós értékhatárig, és ha ezt is átlépi a lakás értéke, akkor még a 35 millió feletti rész 11 százalékát szabják ki ránk. Ha testvére vagy nagyszülője voltunk az elhunytnak, akkor a fenti értékhatárok érvényesek, de az illetékmérték 6-tól 15 százalékig terjed. Megint más a helyzet, ha még távolabbi rokonsági fokon vagyunk az örökhagyóval.

És ugyanezt lehet lezongorázni akkor, ha nem lakást, hanem más vagyontárgyat öröklünk. A legközelebbi hozzátartozókat például 18 milliós értékig 11 százalékos illeték terheli, és ez ugrik 15-re, illetve 21-re a fent említett értékhatároktól függően.

És ez lehet

Az MDF honlapján olvasható javaslat majdnem minden csoportnál leviszi az illetékmértéket, másrészt pedig az első két rokonsági fokot összevonja. Így ha életbe lép 2009. januárjától a propagált indítvány, akkor 18 millió forintos értékhatárig akár lakást, akár más vagyontárgyat örököl az elhunyt házastársa, gyereke, szülője és a rokonsági fok összevonása révén a testvére, illetve nagyszülője, nem kell öröklési illetéket fizetni.

Ha ennél drágább lakást örököl a most már kibővített első rokonsági fokba tartozó személy, akkor 18 és 35 millió közötti részre, valamit afölötti hányadra az illetékmérték a mai, vagyis 6, illetve 11 százalék marad. Ha más vagyontárgyat, tehát például üzleti részesedést, értékpapírt, autót örököl ebbe a csoportba tartozó egyén, akkor a mainál kisebb, 11 és 15 százalékos illetékmértékek lesznek érvényesek a két értékhatár feletti részre.

Végeredményben a haláladóként elhíresült örökösödési illeték szabályainak fent vázolt módon való átszabása révén az érintettek 80 százaléka mentesül majd teljes mértékben az illetékfizetés alól, hiszen a párt tájékoztatása alapján az öröklési ügyek 80 százaléka olyan, ahol a vagyontárgy értéke nem éri el a 18 millió forintot és a közeli hozzátartozók az örökösök. A lépés költségvetési hatása pedig: az évi 9-11 milliárdos bevételt 7-9 milliárddal csökkentheti.