Még nincs megállapodás az IMF-el

2008.10.22. 17:57
Úgy volt, hogy néhány napon belül megkötjük a megállapodást a Valutaalappal, de erre még várni kell.

A Magyarországnak nyújtandó esetleges IMF-segítség "még odébb van"; a Nemzetközi Valutaalap elsődlegesen Izland és az Ukrajna megsegítésével foglalkozik - idézett IMF-forrásokat a szerdai The New York Times. Az újság értesülései szerint az IMF közel van ahhoz, hogy megkösse a kölcsönügyletet Izlanddal, amely 6 milliárd dollárhoz jutna. Az összeget orosz, norvég és japán forrásokból fedeznék, a Valutaalap saját forrásaiból 1 milliárd dollárt adna.

Az IMF előrehaladott tárgyalásokat folytat Ukrajnával egy 15 milliárd dolláros hitelről. A volt szovjet tagköztársaság Izlandhoz hasonló gondokkal küzd, ráadásul a helyzetet bonyolítja a belpolitikai zűrzavar, amelyet a kormánykoalícióban történt szakadás okozott.

IMF-források megerősítették a lapnak: miközben az izlandi és az ukrán rendkívüli hitel-megállapodás küszöbön van, tárgyalások folynak Pakisztánnal és Magyarországgal is. Az újság ugyanakkor azt írta: úgy tűnik, hogy a Pakisztánnal és Magyarországgal kötendő megállapodások "még odébb vannak".

A lap megírta, hogy Magyarország a múlt héten 5,6 milliárd euró hitelt hapott az Európai Központi Banktól, hogy fedezni tudja devizahitel-törlesztéseit. Mivel azonban a forint helyzete erősen gyengült a válság hatására, Magyarországnak további segítségre lesz szüksége a Valutaalaptól, vélik elemzők - írta az újság.

A The New York Times szerint az IMF-nek 200 milliárd dollárnyi hitelkészlete van. Ez az összeg ugyan szerénynek mondható ahhoz képest, amekkora tőkeinjekciókkal például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy más európai országok bankjaik segítségére siettek, "de elegendő Izland, Ukrajna és hasonló országok stabilizálásához".

Az IMF-segítség Magyarország számára kulcsszerepet kapott a spekulánsokkal folytatott harcban. Több mint egy hete jelentette be a kormányfő és a pénzügyminiszter, hogy hazánk az IMF-hez fordult támogatásért, de folynak a tárgyalások. Elemzők felhívták a figyelmet, hogy ez kétélű fegyver, mert megállapodás hiányában annak elismerése, hogy a mentőintézménynek tekintett Valutaalapnál kell kopogtatnunk, olaj lehet a tűzre a forint elleni támadást intézett spekulánsokkal folytatott harcban.

Úgy volt információink szerint, hogy néhány napon belül aláírjuk a szerződést az IMF-fel. A részletek nem ismertek, csak annyit lehet általánosságban mondani: az IMF ilyen esetekben bizonyos összegű hitelt szokott adni, aminek feltételéül bizony a kormányzat számára fájó költségvetési kiadáslefaragást, hiánycsökkentést szokott megkövetelni az intézmény.  • Hírek
  • Hírek