Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem lesz internetadó

2008.05.07. 13:38
Fordulat állt be az internetadóként elhíresült, a kulturális járulék kiterjesztését takaró ügyben: már az ötletgazda, a kultusztárca is meggondolta magát és eláll az elképzeléstől. A parlamenti folyamatot most nyújtják, jövő héten mégsem lesz szavazás.

Úgy tűnik, pont kerül az internetadó - elmúlt hetekben nagy vihart kavart - ügyének végére. Lapunk információi szerint már az ötletgazda, a kulturális tárca is - a szakmai szervezetek és az ellenzéki pártok mellett a kormánypárt felől érkező jelzéseket is figyelembe véve - letett az internetadó bevezetéséről: mégsem kívánnak kivetni kulturális járulékot az internetszolgáltatás, sőt, a mobiltartalom-szolgáltatás után sem.

A kulturális járulék körének változtatásából (némely termékeket, szolgáltatásokat újonnan sújtott volna, míg más termékek esetében csökkent volna, illetve megszűnt volna a kulturális járulékkötelezettség) remélt 2-2,5 milliárd forint pluszforrásra viszont szüksége van a kedvezményezett Nemzeti Kulturális Alapnak, így a többletbevételt más formában kívánják előteremteni. Azt egyelőre nem tudtuk meg, mely termékekre, szolgáltatásokra akarják kivetni a járulékot ezért, esetleg már járulékköteles termékeknél szóba jöhet-e a járulék emelése.

Bár hivatalosan még nem jelentették be az irányváltást, azt forrásaink kész tényként kezelik. Ezt erősítik egyébként a parlament gazdasági bizottságának mai ülésén történtek is. A testület ma tárgyalta volna a törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványokat, így jövő héten kedden az Országgyűlés szavazott volna a módosító javaslatokról, ám a gazdasági bizottság napirendjéről hirtelen lekerült a szóban forgó törvényjavaslat. Ennek oka, hogy az előterjesztő, vagyis a kultusztárca halasztást kért. Így időt nyert a kabinet és ki tudja dolgozni, hogy az internet- és mobiltartalom-szolgáltatás helyett miből kívánja beszedni a fent említett pluszforrást.

A mai fejleményre valamennyire lehetett számítani. Nemrég számoltunk be róla, hogy a szakmai szervezetek tiltakozása után az MSZP választmánya is azt javasolta a kormánynak, tegyen le az internetadóként elhíresült ötletről. Pár napja aztán az EU-tól is olyan vélemények érkeztek, miszerint Brüsszel sajnálná, ha egy jogszabályváltozás lelassítaná a szélessávú internet elterjedését Magyarországon.