Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Felszámolják Norbi konyháját

2007.10.04. 07:42
Csaknem két évvel az indulását követően, 2007. szeptember 13-i kezdőnappal felszámolás alá került a Norbi Egészségkonyha Étel-házhozszállító Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A hagyományos és Update receptek alapján készült ételek házhoz szállítását végző cég a Gasztria Kft. és a Norbi.hu Kft. szindikátusából jött létre, azt követően, hogy a többségi tulajdonos Schobert Norbert és a Gastroyal útjai elváltak egymástól.

Schobert azért hagyta ott a Gastroyalt, mert úgy látta, hogy a cég a fitneszételek iránti egyre növekvő keresletet az Update márkanév használatával járó jogdíjak megkerülésével, a Topdate márkanév bevezetésével próbálta meglovagolni, amely szerinte kísértetiesen hasonlított az Update-re.

A hárommillió forint jegyzett tőkével elindított új vállalkozás, a Norbi Egészségkonyha azonban nem bizonyult hosszú életűnek - Horovitz János ügyvezető elmondása szerint ténylegesen mindössze hét hónapig üzemelt. Az együttműködés alapján a Gasztria meglévő ügyfélkörét bővítették volna az Update, illetve a fitneszételek iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató kuncsaftokkal.

A Norbi Egészségkonyha Update-kínálatát Schobert dietetikus szakembere és a Gasztria másik alapítója, a 2005-ben a közétkeztetők országos szakácsversenyén Arany Hollóháza különdíjjal jutalmazott Végh Tamás közösen dolgozták ki. A konyháról "kitiltották" a cukrot, az aszpartam édesítőszert, a zsírt, a finomlisztet és a prézlit.

A szolgáltató kezdetben Budapesten és a nagyobb vidéki városokban próbált szerencsét. A szindikátusi szerződés alapján az Update ételek bérgyártásával megbízott Gasztriával a Norbi.hu Kft. az együttműködést többek között minőségi kifogások, valamint az elszámolás elmaradása miatt bonthatta volna fel. A prosperálónak indult vállalkozás életében ez a szakadás a 2006. április 14-ére meghirdetett taggyűlésen be is következett.

Erre azt követően került sor, hogy Schobert kérte a Gasztriát: a közös kockázatvállalás és saját rendszerének védelme érdekében apporttal járuljon hozzá a vállalkozáshoz, ám ezt Horovitz visszautasította. Elmondása szerint Schobert arra hivatkozva vonta meg az Update-licenc használatát, hogy a Gasztria nem fizetett jogdíjat a Norbi.hu-nak.

A felszámolást végző Dr. Felső Vállalkozásszervező és Csődtanácsadó Kft. a Napi Gazdaság kérdésére elmondta: az eljárást az elmaradt jogdíjak alapján indították meg a cég ellen.

Minőségi kifogások merültek fel a Gasztria által előállított ételekkel szemben - mondta Schobert, aki szerint az is előfordult, hogy a hagyományos ételek forgalmazásával is foglalkozó cég Update csomagolásba rejtette ezeket. Schobert úgy véli, a minőség iránti felelősség egyenlőtlenül oszlott meg a felek között, a garanciát jelentő apport hiánya pedig ellehetetlenítette a további együttműködést. A licencjogok visszavonása után a Norbi Egészségkonyha mint cég ugyan fennmaradt, ám tényleges működése 2006. április 14-ével megszűnt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!