Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felszámolják Norbi konyháját

2007.10.04. 07:42
Csaknem két évvel az indulását követően, 2007. szeptember 13-i kezdőnappal felszámolás alá került a Norbi Egészségkonyha Étel-házhozszállító Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A hagyományos és Update receptek alapján készült ételek házhoz szállítását végző cég a Gasztria Kft. és a Norbi.hu Kft. szindikátusából jött létre, azt követően, hogy a többségi tulajdonos Schobert Norbert és a Gastroyal útjai elváltak egymástól.

Schobert azért hagyta ott a Gastroyalt, mert úgy látta, hogy a cég a fitneszételek iránti egyre növekvő keresletet az Update márkanév használatával járó jogdíjak megkerülésével, a Topdate márkanév bevezetésével próbálta meglovagolni, amely szerinte kísértetiesen hasonlított az Update-re.

A hárommillió forint jegyzett tőkével elindított új vállalkozás, a Norbi Egészségkonyha azonban nem bizonyult hosszú életűnek - Horovitz János ügyvezető elmondása szerint ténylegesen mindössze hét hónapig üzemelt. Az együttműködés alapján a Gasztria meglévő ügyfélkörét bővítették volna az Update, illetve a fitneszételek iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató kuncsaftokkal.

A Norbi Egészségkonyha Update-kínálatát Schobert dietetikus szakembere és a Gasztria másik alapítója, a 2005-ben a közétkeztetők országos szakácsversenyén Arany Hollóháza különdíjjal jutalmazott Végh Tamás közösen dolgozták ki. A konyháról "kitiltották" a cukrot, az aszpartam édesítőszert, a zsírt, a finomlisztet és a prézlit.

A szolgáltató kezdetben Budapesten és a nagyobb vidéki városokban próbált szerencsét. A szindikátusi szerződés alapján az Update ételek bérgyártásával megbízott Gasztriával a Norbi.hu Kft. az együttműködést többek között minőségi kifogások, valamint az elszámolás elmaradása miatt bonthatta volna fel. A prosperálónak indult vállalkozás életében ez a szakadás a 2006. április 14-ére meghirdetett taggyűlésen be is következett.

Erre azt követően került sor, hogy Schobert kérte a Gasztriát: a közös kockázatvállalás és saját rendszerének védelme érdekében apporttal járuljon hozzá a vállalkozáshoz, ám ezt Horovitz visszautasította. Elmondása szerint Schobert arra hivatkozva vonta meg az Update-licenc használatát, hogy a Gasztria nem fizetett jogdíjat a Norbi.hu-nak.

A felszámolást végző Dr. Felső Vállalkozásszervező és Csődtanácsadó Kft. a Napi Gazdaság kérdésére elmondta: az eljárást az elmaradt jogdíjak alapján indították meg a cég ellen.

Minőségi kifogások merültek fel a Gasztria által előállított ételekkel szemben - mondta Schobert, aki szerint az is előfordult, hogy a hagyományos ételek forgalmazásával is foglalkozó cég Update csomagolásba rejtette ezeket. Schobert úgy véli, a minőség iránti felelősség egyenlőtlenül oszlott meg a felek között, a garanciát jelentő apport hiánya pedig ellehetetlenítette a további együttműködést. A licencjogok visszavonása után a Norbi Egészségkonyha mint cég ugyan fennmaradt, ám tényleges működése 2006. április 14-ével megszűnt.