Jenő
-2 °C
6 °C

150-en 12 milliárd forintért

2008.03.13. 14:00
Lezárult a norvég finanszírozási program keretén harmadik pályázati fordulójára benyújtott úgynevezett projektkoncepciók értékelése, közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Az 1500 jelentkezőből 150-en maradtak állva, közülük várhatóan 40-60 pályázó jut majd pénzhez a 45 millió eurós (nagyjából 12 milliárd forintos) alapból.

A múlt héten lezárult a norvég alap finanszírozási program harmadik pályázati körének előválogatási fordulója, közölte csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A döntőbizottság 150 projektkoncepciót ítélt kidolgozásra érdemesnek a benyújtott 1500-ból.

A projektgazdák két hónapot kaptak arra, hogy elkészítsék a részletes terveket, tanulmányokat, illetve beszerezzék a szükséges engedélyeket. Azok, akik előkészítő forrást pályáztak, és nyertek pályázati koncepciójuk kidolgozásához, ennél két hónappal többet, összesen 4 hónapot dolgozhatnak a részletes pályázati anyag összeállításán, hívta fel a figyelmet az NFÜ.

A 150 projekt megközelítőleg 45 millió euróért versenyezhet – ez nagyjából 12 milliárd forintnak felel meg –, vagyis egy-egy pályázó átlagosan 800 milliót nyerhetne. Ennél azonban minden bizonnyal többet fog, mert a fejlesztési ügynökség az első két pályázati kör tapasztalata alapján azt jósolja, hogy 40-60 projektet fognak támogatásra javasolni.

Az igényelhető támogatás összege nem lehet kevesebb 250 ezer eurónál, míg a felső összeghatár a korábbi 1 millióval szemben 3 millió euró, a fejlesztési források 2011 áprilisáig használhatóak fel.

A norvég alap három, nem uniós tag európai ország, Norvégia, Izland és Lichtenstein befizetéseiből áll össze. A három ország a 2005 és 2009 közötti időszak fejlesztéseinek támogatására a 2004-ben csatlakozott EU-tagországok számára adott össze pénzt.

Több, az eddigiekhez hasonló, általános körű pályázati forduló a program most futó időszakában, tehát 2009-ig már nem lesz. Ugyanakkor a magyarországi civil szervezetek számára létrejött egy hozzávetőleg 6,5 millió eurós (1,7 milliárd forintos) úgynevezett NGO Alap, amely keretében kisebb méretű, 10 000 és 250 000 euró közötti projektek támogatására lehet majd pályázni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?