Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

A piac növekedésre számít

2003.08.28. 08:44
A makroelemzők szerint a második negyedévben 2,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság. A szakértők eltérően vélekednek a beruházási dinamikáról, az államháztartás hiányával kapcsolatban pedig hisznek a pénzügyi tárcának.
Jövő kedden három, piaci szempontból fontos makrogazdasági mutató lát napvilágot. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ekkor hozza nyilvánosságra a második negyedéves beruházási adatokat és a bruttó hazai termék (GDP) első becslését, a Pénzügyminisztérium (PM) pedig publikálja az augusztusi államháztartási jelentést.

Eltérő prognózisok

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó piaci makroelemzők átlagosan 2,9 százalékra teszik a második negyedéves gazdasági növekedést, a prognózisok 2,5 és 3 százalék között szóródtak. A Reuters legutóbbi felmérése még 3,1 százalékos GDP-bővülést valószínűsített, akárcsak az Ecostat augusztusi jelentése.

A pesszimista szakértők azzal magyarázzák borúlátásukat, hogy a német GDP az első negyedév 0,1 százalékos növekedése után a második három hónap alatt már 0,2 százalékkal zsugorodott. Az első negyedévben 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság; a hatéves mélypontot jelentő adat kellemetlen meglepetésként érte az átlag 3,2 százalékos dinamikát valószínűsítő szakértőket.

A szolgáltató ágazatnak köszönhető a növekedés

Tavaly negyedévről negyedévre gyorsult a növekedés, az utolsó három hónap már 3,7 százalékos bővülést hozott. Az első negyedévben termelési oldalról a növekedés szinte teljes mértékben a szolgáltató ágazatoknak volt köszönhető; az ipar hozzáadott értéke alig változott, a mezőgazdaság teljesítménye kissé, az építőiparé pedig jelentősen visszaesett.

Barcza György, az ING Bank közgazdásza úgy véli, a második negyedévben az építőipari kibocsátás korrigált, az ipar pedig szintén jobban teljesített, mint az év elején. Az elemzők egyöntetűen úgy látják, hogy felhasználási oldalon továbbra is a fogyasztás húzza a gazdaságot. Az első negyedévben 13,5 százalékkal nőttek a lakossági fogyasztással erőteljesen együtt mozgó reálbérek, április és június között pedig 12,7 százalékos volt a dinamika - mondta Barcza. Az első három hónapban a háztartások tényleges fogyasztásának növekedése 8,1 százalék volt, a prognózisok szerint a második negyedév is ehhez hasonló dinamikát hozhatott.

Bíznak a PM előrejelzésében

A nemzetgazdasági beruházások alakulásával kapcsolatban nincs egyetértés a szakértők között. Barcza szerint az évkezdet 1,2 százalékos csökkenése után három százalék körüli növekedést hozhatott a második negyedév, míg Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír elemzője további 1,5 százalékos csökkenést valószínűsít.

A piac figyel az invesztíciók szerkezetére is. Hosszabb távon az lenne kedvező, ha folytatódna a feldolgozóipari beruházások első negyedében megindult növekedése. A gazdaság magához térésének késlekedésére utaló jelek miatt jelentősen romlottak az éves növekedési prognózisok az utóbbi hónapokban.

Az első negyedéves GDP-statisztika nyilvánosságra kerülése előtt még 3,4-3,5 százalékos dinamikát jeleztek előre az elemzők, ma már egyre gyakrabban hallani három százalék alatti prognózisokról is. Az augusztusi államháztartásnál a kedvező júliusi tapasztalatok után az elemzők megbíznak a pénzügyi tárca 145 milliárd forintos előrejelzésében.

Amennyiben ezúttal is pontosan becsülte a PM az államháztartási hiányt, úgy az első nyolc hónap alatt összesen 746,9 milliárd forint volt a bevételekkel nem fedezett kiadások nagysága, ami az éves terv 89 százalékának felelne meg. A pénzügyi tárca legfrissebb hiányprognózisa 904 milliárd forintos deficitet valószínűsít az év egészére, amelyből 85 százalék jutna az első nyolc hónapra.