Klaudia
-3 °C
3 °C

Változások november elsejétől

2005.11.01. 11:19
November elsején emelik a Fészekrakó korhatárát, csökken az EHO mértéke, drágul a nagyfogyasztóknak a gáz ára. A sulinetes szabályok csak egy hét múlva változnak, a gyógyszertörvény és a közigazgatási eljárási törvény kedden lép életbe.
Szerdától könnyebb lesz ügyeket intézni a hivatalokban. Ekkor lép életbe az új közigazgatási eljárásról szóló törvény. A könnyítést az jelenti, hogy ezentúl a hivataloknak kell beszerezni a szükséges dokumentumokat, amelyek egy másik hivatalnál vannak. Az állami, önkormányzati szervek ezt elkérik egymástól, így nem kell majd egyik helyről a másikra rohangálni. Egy másik újdonság, hogy a hivatalból indított eljárásoknál is kötelesek lesznek értesíteni valamennyi érintettet.

Változik a gyógyszertörvény is. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a gyártók és nagykereskedők által adott engedményeket a gyógyszerészeknek kötelező lesz továbbadni a vevőknek. Ezentúl a gyógyszerészeknek és orvosoknak adható ajándékok értéke nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér öt százalékát. Az újonnan bevezetendő gyógyszereken pedig kötelező lesz Braille-írással is feltüntetni a gyógyszer nevét, hatását és erősségét.

November elsején 30-ról 35 évre emelik a korhatárt a Fészekrakó programnál, vagyis ezentúl a 35 év alatti párok is felvehetnek lakáshitelt minimális, akár tíz százalékos önrésszel. A fennmaradó részre az állam vállal garanciát. A program többi eleme nem változik, vagyis marad a lakások értékének felső határa is.

EHO, segély, gáz és Sulinet

Az egészségügyi hozzájárulás mértéke csökkenni fog. Az eddigi 3450 forint helyett 1950 forintot kell fizetni ezentúl havonta. Ez az adónem jövő novembertől teljesen megszűnik majd.

A munkanélküli segélyt álláskeresési járadék váltja fel. Ez az első három hónapban nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, felső határa pedig elérheti ennek kétszeresét is.

A nagyfogyasztóknak, vagyis az óránként 500 köbméternél többet fogyasztóknál 19 százalékkal drágul a gáz ára. Az áremelés nem érinti a közintézményeket, iskolákat és kórházakat.

A tervezetnél egy héttel később lépnek életbe a sulinetes változások, így november nyolcadikáig vásárolhatók számítógépes alkatrészek. Azt követően csak asztaliszámítógép-konfigurációkat és hordozható számítógépeket lehet vásárolni a program keretében.