Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nem ppp-ben épül majd a kormányzati negyed

2006.07.10. 07:56
Talán Csepelre, talán a Déli pályaudvarra költöznek a minisztériumok, összesen 200 ezer négyzetméter irodára van szükség.

Az új kormányzati negyedet felépítő - pályázaton kiválasztott - befektetőtől az állam bérbe venné az ingatlanokat, a ppp-konstrukció szóba sem került - tudta meg a NAPI Gazdaság Zelles Sándortól, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatójától.

Belváros a cél?

Egyrészt az állam nem akar tulajdont szerezni, másrészt a ppp-s állami kötelezettségvállalások bizonyos esetekben az államháztartási hiányt növelhetik. A helyszín elsősorban állami tulajdonú, a KVI vagyonkezelésében vagy a MÁV Zrt. tulajdonában lévő terület lenne.

(Ingatlanpiaci szakértők a városrehabilitáció és -fejlesztés jegyében többek között a Csepel-sziget, Ferencváros, Újpest, Kelenföld, a XI. kerületi Kopaszi-gát egy-egy területén képzelik el az új kormányközpontot.) A MÁV-ingatlanokat ajánlja egy tavaly októberben - a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Magyarország 2015 program keretében - készült, a minisztériumok integrált elhelyezéséről szóló tanulmány.

Ide tartozik az I. kerületi Déli pályaudvar 12 hektáros (barnamezős) területe - a pályaudvar megszüntetésével és a városon kívül helyezésével -, valamint a VI. kerületi, 39 hektáros Nyugati pályaudvar egy 10 hektáros része.

Mindegyik a belvárosban van, jó infrastruktúrával, közlekedési csomópontokhoz közel, tömegközlekedéssel jól megközelíthetőek, környezetükben bevásárlóközpontok, éttermek, szállodák és bankok helyezkednek el. A Nyugati előnye még, hogy közel van a Kossuth térhez, így a Parlamenthez és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületéhez, amelybe a MeH, valamint az Országházból a kormányfő és hivatala költözne.

Fejenként 25 négyzetméter

A MeH-en kívül a többi minisztérium és háttérintézményeik - a jelenleginél hatékonyabb munkavégzés és az olcsóbb üzemeltetés érdekében - költöznének egy helyre, várhatóan 2008 végén. A kormányzati negyed egy 10-15 hektáros területen épülne fel legfeljebb 200 ezer négyzetméter irodaterülettel. (A létszámleépítés után 6200 minisztériumi dolgozó marad, egy közszolgára 25 négyzetméter hasznos alapterülettel számolva összesen 155 ezer négyzetméter szükséges, amely a tanácstermekkel, raktár, parkoló és közös helyiségekkel elérheti a 200 ezer négyzetmétert.)

Négyzetméterenként 200 ezer forint építési költséggel számolva, ez mintegy 40 milliárd forintos beruházást igényel majd a nyertes pályázótól - becsüli Zelles.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!