Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem ppp-ben épül majd a kormányzati negyed

2006.07.10. 07:56
Talán Csepelre, talán a Déli pályaudvarra költöznek a minisztériumok, összesen 200 ezer négyzetméter irodára van szükség.

Az új kormányzati negyedet felépítő - pályázaton kiválasztott - befektetőtől az állam bérbe venné az ingatlanokat, a ppp-konstrukció szóba sem került - tudta meg a NAPI Gazdaság Zelles Sándortól, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatójától.

Belváros a cél?

Egyrészt az állam nem akar tulajdont szerezni, másrészt a ppp-s állami kötelezettségvállalások bizonyos esetekben az államháztartási hiányt növelhetik. A helyszín elsősorban állami tulajdonú, a KVI vagyonkezelésében vagy a MÁV Zrt. tulajdonában lévő terület lenne.

(Ingatlanpiaci szakértők a városrehabilitáció és -fejlesztés jegyében többek között a Csepel-sziget, Ferencváros, Újpest, Kelenföld, a XI. kerületi Kopaszi-gát egy-egy területén képzelik el az új kormányközpontot.) A MÁV-ingatlanokat ajánlja egy tavaly októberben - a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Magyarország 2015 program keretében - készült, a minisztériumok integrált elhelyezéséről szóló tanulmány.

Ide tartozik az I. kerületi Déli pályaudvar 12 hektáros (barnamezős) területe - a pályaudvar megszüntetésével és a városon kívül helyezésével -, valamint a VI. kerületi, 39 hektáros Nyugati pályaudvar egy 10 hektáros része.

Mindegyik a belvárosban van, jó infrastruktúrával, közlekedési csomópontokhoz közel, tömegközlekedéssel jól megközelíthetőek, környezetükben bevásárlóközpontok, éttermek, szállodák és bankok helyezkednek el. A Nyugati előnye még, hogy közel van a Kossuth térhez, így a Parlamenthez és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületéhez, amelybe a MeH, valamint az Országházból a kormányfő és hivatala költözne.

Fejenként 25 négyzetméter

A MeH-en kívül a többi minisztérium és háttérintézményeik - a jelenleginél hatékonyabb munkavégzés és az olcsóbb üzemeltetés érdekében - költöznének egy helyre, várhatóan 2008 végén. A kormányzati negyed egy 10-15 hektáros területen épülne fel legfeljebb 200 ezer négyzetméter irodaterülettel. (A létszámleépítés után 6200 minisztériumi dolgozó marad, egy közszolgára 25 négyzetméter hasznos alapterülettel számolva összesen 155 ezer négyzetméter szükséges, amely a tanácstermekkel, raktár, parkoló és közös helyiségekkel elérheti a 200 ezer négyzetmétert.)

Négyzetméterenként 200 ezer forint építési költséggel számolva, ez mintegy 40 milliárd forintos beruházást igényel majd a nyertes pályázótól - becsüli Zelles.