Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Jövőre nyit az első hazai Nordsee

2006.11.03. 08:38
Új szereplővel bővül a magyar gyorskiszolgáló éttermek piaca a halételeket kínáló Nordsee étteremlánc megjelenésével. A több mint százéves múltú német vállalat kelet-európai terjeszkedése keretében várhatóan jövőre nyitja meg első hazai üzletét.

A magyar piacra már több éve készül a német cég, amely most végleg elszánta magát – mondta a Világgazdaságnak Geoffroy Peuch, a Nordsee sajtószóvivője. A tavaly 357 millió eurós forgalmat elérő társaság első éttermét Budapesten nyitja meg, a pontos hely és időpont azonban még nem ismert.

A további tervekkel kapcsolatban a Világgazdaság kérdésére a Nordsee szóvivője elmondta, hogy később az ország több nagyobb városában is megjelennének. A vidéki helyszínekről azonban egyelőre nem tudott konkrét információkkal szolgálni. Tényként kezelte viszont, hogy a Magyarországon megnyíló éttermeik üzlethelyiségeit bérelni fogják, és partnerek bevonásával üzemeltetik.

Kemény verseny lesz

A sajtóreferens hangsúlyozta, hogy üzleteik nem franchise-rendszerben működnének. A több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztató cég az egyik legnagyobb európai étteremláncot üzemelteti, ennek ellenére nem lesz könnyű helyzetben, ha a magyar piacon teret szeretne hódítani, mivel idehaza mintegy százharminc gyorskiszolgáló étterem működik.

A legtöbbet, közel kilencvenet a McDonald’s tudhat magáénak, de szintén erős pozíciói vannak az olcsóbb kategóriájú hálózatok között a Burger Kingnek. A magasabb árszínvonalat képviselő Subway 2004-ben lépett a magyar piacra; a vállalat honlapja szerint jelenleg hét étteremmel üzemel. A Nordsee azt reméli, hogy a nagy versenytársaktól eltérő kínálata (főleg tengeri halak, ezekből készült saláták stb.) megfelelő megkülönböztető erő lesz, illetve feltűnése az újdonság erejével hat majd Magyarországon.

A Nordsee a régióban legutoljára tavaly fektetett be, ennek eredményeképpen Szlovéniában és Csehországban már működnek éttermei. A Németországban, Ausztriában és Svájcban 424 éttermet üzemeltető cég a tavalyi forgalmát 2006-ban 3,5 százalékkal szeretné felülmúlni. A cég portékáját három boltrendszerben kínálja: az étterem és az úgynevezett snack üzletek mellett büféjellegűekbe is várja vendégeit, akik átlagosan négy és hét euró között fizetnek egy menüért.