Paszkál
10 °C
15 °C

Harmincdolláros olajjal számol a gazdasági minisztérium

2005.08.10. 12:07
Több mint tíz éve készült az ország jelenleg érvényes energiapolitikai koncepciója. Azóta átrendeződött a piac, és több mint tízszeresére nőttek az árak. Az új energiapolitika már több mint másfél éve, a múlt év eleje óta készül egy 2003-as tanulmány alapján. Abban még az olvasható, hogy 26-30 dollár marad a hordónkénti kőolaj ára az évtized végéig, miközben az olajár immár tartósan 60 dollár fölött van.
"Az árcentrum szerepét játszó kőolaj ára 2010-ig 26-30 dollár/hordó szinten mozog" - olvasható a gazdasági minisztérium honlapján található, az Új energiakoncepció alapkérdései című tanulmányban. A tanulmány az Energetika menüben található, így az olvasó hajlamos azt feltételezni, hogy a 26-30 dolláros olajár-várakozás az energiapolitika alakításáért is felelős szaktárca hivatalos álláspontja, a hazai energetikai koncepció része.

Több mint egy éve készül

Csakhogy jelenleg nincs is hivatalos energiapolitikai koncepciója az országnak. Pontosabban az, ami van, még 1993-ban készül, a maitól jócskán eltérő energiapiaci helyzetben - a liberalizáció előtt - és más energiafelhasználási szokások közepette.

Mindezt a szaktárca is felismerte, így 2003-ban elkezdték az új energiapolitikai koncepció előkészítését. Megbízták a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft.-t a már említett, 26-30 dollár közötti olajárral számoló tanulmány elkészítésére. Ezt a munkát a készülő energiapolitikai koncepció vitaanyagának szánták - mondta el az Index kérdésére Hegedűs Miklós, a tanulmány összeállításáért felelős szakember.

Csakhogy a GKI által elkészített alapanyagot nem követte érdemi munka. A gazdasági tárca 2004. január 28-án tette közzé honlapján a tanulmányt, valamint azt a felhívást, amely kérte az energiapolitika véglegesítéséhez hozzájáruló véleményeket. A hozzászólásokat február végéig várta a minisztérium, majd ígéretük szerint tavaly április óta olvashatónak kellene lennie a honlapon az energiapolitika tervezetének.

Talán most őszre

A tervezet helyett azonban továbbra is csak a 2003-as vitaanyag olvasható a weboldalon, és ez őszig várhatóan így is marad. Hegedűs Miklós legalábbis úgy fogalmazott kérdésünkre: "az a szándék, hogy ebből a tanulmányból energiapolitikai koncepció legyen, nem valósult meg eddig. De most beindult egy nagyobb szakértői körrel egy, szeptemberre elkészülő energiapolitika munkálata".

Az energiapolitika elkészítéséhez Hegedűs szerint továbbra is az általuk csaknem két éve készített tanulmányt fogják felhasználni. "Az árakat leszámítva nem történt drámai átrendeződés" - indokolta, hozzátéve: azoknak a szakembereknek a véleményét osztja, akik szerint a mostani áremelkedés nem tartós. Októberre 55 dollár, jövő tavaszra 50 dollár alá csökkenhet az olajár - jósolja a szakember, aki azt is aláhúzta, hogy a magyar GDP alakulásában mindössze 2-3 százalékos súlya van az energiának.

Rontja az inflációt

A magyar gazdaság versenyképességi pozíciója sem romlik a magyar olajárak miatt, mert az világszerte tapasztalható jelenség - mondta Hegedűs. Viszont a külkereskedelmi egyenleget ronthatja - hiszen az olaj importtermék -, valamint csökkentheti az infláció mérséklődésének ütemét is.

A szakember szerint nem is annyira a jelenlegi magas olajár jelent problémát, sokkal inkább az árak piacosodása. Miközben ugyanis az átlagos fogyasztói árszint bő tíz év alatt a nyolcszorosára, addig az energiahordozók ára 12-13-szorosára emelkedett.

Tizenhét munkacsoport

A múlt év elején valóban elkezdődött az új energiapolitika előkészítése - közölték az Index kérdésére a gazdasági minisztériumban. A munkaanyag azonban a szakmai egyeztetésen - információink szerint elsősorban a piaci szereplők közötti szakmai és üzleti véleménykülönbségek miatt - elbukott. Jelenleg 17 munkacsoport dolgozik az új energiakoncepció alapjául szolgáló munkaanyagokon. Az energiapolitika alapelvei változatlanok maradnak, ám a megújuló energiaforrásoknak várhatóan a mostaninál nagyobb szerepet szánnak.