Klaudia
-4 °C
2 °C

SZDSZ: Nem siker a postai liberalizáció eltolása

2007.06.23. 19:04
Az SZDSZ szerint kár volt eltolni a liberalizáció időpontját eltolni, mert a Magyar Posta a 2009-es dátum tudatában készült fel az elmúlt öt évben.

Az SZDSZ nem tekinti sikernek azt, hogy az Európai Parlament Közlekedési Bizottsága az új tagállamok esetében az Európai Bizottság által javasolt 2009. helyett 2013-ra tolná ki a postai szolgáltatások teljes liberalizációjának végső határidejét.

Veszélyes késés

A párt szombati közleményében emlékeztetnek arra, hogy a postai szolgáltatásokra vonatkozó uniós irányelv 2002-es módosítása már tartalmazta 2009-et mint a teljes piacnyitás legkésőbbi időpontját. A jelenleg zajló jogalkotási folyamatnak a dátumot az eredeti jogalkotói szándék szerint csak megerősítenie kellett volna. Magyarország ennek ismeretében lett az Európai Unió tagállama, és a Magyar Posta ennek tudatában tölthette felkészüléssel már az elmúlt öt évet is.

Pénteki sajtótájékoztatóján Szűts Ildikó, a Magyar Posta általános vezérigazgató-helyettese utalt arra, hogy a 2013-nál korábbi postai liberalizáció mintegy 10 ezer alkalmazottjuk állását veszélyeztetné, ami a jelenlegi létszám mintegy negyede.

A Magyar Postának (MP) várhatóan még öt éve van az uniós liberalizációig, miután hétfőn az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN) azt javasolta, hogy a 12 új tagállam és a kiterjedt szigetvilággal bíró uniós országok csak 2013 január 1-jén nyissák meg teljesen postai piacukat.

Katalizátor

Az SZDSZ közleménye szerint Magyarországnak és a magyar politikai erőknek az Európai Unió piacnyitási törekvéseit katalizátorként kellene felhasználniuk az elengedhetetlen belső reformok végrehajtásához.

Amennyiben a döntéshozatali folyamat végeredményeként Magyarország számára 2013. marad a postai szolgáltatások teljes liberalizációjának végső határideje, az SZDSZ kezdeményezni fogja, hogy a liberalizáció a lehető leghamarabb - 2013-at megelőzően - megtörténjen. "Tesszük ezt azért, hogy a magyar fogyasztók a szolgáltatás minőségére vonatkozó előírások szigorú betartatása mellett a nyílt verseny valamennyi előnyét élvezhessék" - áll a közleményben.