Auguszta
-3 °C
2 °C

Népszerű az EU-ban a magyar paprika

2005.03.21. 08:04
A hiedelmekkel ellentétben az uniós csatlakozás korántsem jelent komoly veszélyt a magyar fóliás zöldségtermesztésre, sőt jelentős növekedési lehetőséget rejt magában. Elsősorban a paprika és a paradicsom kelendő Nyugat-Európában.
Az előző években a magyarországi zöldség- és gyümölcstermés 45 százalékát exportálták a gazdák, az össztermés harmadát kitevő fóliás termékeknél is közel ilyen arányban kerül a nyugat-európai piacokra a termés. Az úgynevezett primőr ágazat sikerét részben az biztosíthatja, hogy a nyáron is fólia alatt termelt zöldségfélék a szabadföldi termesztésűeknél egészségesebbek lehetnek, mivel esetükben kevesebb beavatkozással is megoldható a károkozókkal szembeni védekezés - hangsúlyozta Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Kell a támogatás

A szektor jövedelmezőségének erősítéséhez szükség van - hozzávetőlegesen tízmilliárd forint értékben - műszaki fejlesztésekre, amelyekhez a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében nyújthat támogatást az állam. A minőségben megmutatkozó versenyképességet pedig komoly minőségvédelmi rendszer létrehozásával kellene támogatni - véli Mártonffy.

Ennek szükségességét mutatják az elmúlt időszakban kirobbant botrányok az importált tölteni való (tv) és fűszerpaprikával kapcsolatban. A szakértő szerint Magyarországnak is ki kell választania azokat a termékeket, amelyekkel megállja a helyét az uniós versenyben, egyes zöldségfélék - például a korai karfiol - esetében viszont be kell látni, hogy más uniós országban gazdaságosabb a termesztésük.

A magyar termelők így elsősorban a paprikával és a paradicsommal érhetnek el komoly sikereket, de hagyományosan sikerterméknek számít a csemegekukorica és a dinnye is, valamint jó piaca lehet a magyar gombának - mondta Mártonffy. Az idei szezon jelenleg közepesen erősnek ígérkezik; jelentősebb növekedés a paprikánál várható, míg a káposztafélék esetében néhány százalékos visszaesés lesz.

A fóliás termesztés 5 ezer hektáron zajlik az országban, ezen 417 ezer tonna zöldség termett meg tavalyelőtt. A jelenlegi árak pedig mind hazai, mind uniós viszonylatban reálisak, a paprika esetében kedvezően hat az árra a spanyolországi hideg időjárás, aminek következtében némileg elmarad a megszokottól a mediterrán ország kínálata. A fontosabb terméknek számító fehér paprika ma körülbelül 500, a paradicsom 480-490 forintért kel el a nagybani értékesítésben.