Auguszta
-4 °C
2 °C

Húszmilliárd szál cigarettát szívunk évente

2004.10.20. 15:47
A VPOP főparancsnoka szerint nem növelik a cigaretta jövedéki adóját, viszont mindent megtesznek az illegális kereskedelem visszaszorítása érdekében, mely jelenleg még legalább tizenötmilliárdos bevételkiesést jelent az állam számára.
A cigaretta jövedéki adója nem változik január elsejével - tájékoztatta Nagy János vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnoka az MTI-t szerdán, egy Békéscsabán megrendezett vámkonferencia előtt. A parancsnok az illegális cigarettakereskedelemmel kapcsolatban kijelentette: a vám- és pénzügyőrség mindent megtett annak érdekében, hogy a rendelkezésére álló keretek, erőforrások felhasználásával csökkentse az illegális piacot.

Nagy erőkkel

"A VPOP belül létrehoztunk egy operatív törzset a különféle szakágak vezetőinek a részvételével. Emellett felállítottunk egy háromszáz fős akciócsoportot, amely semmi mást nem csinál, mint az illegális cigaretta szállítmányokat keresi" - tette hozzá. Az intézkedések következtében az idén október közepéig a felderített esetek száma az előző év hasonló időszakát figyelembe véve a duplájára növekedett.

Nagy János szerint, ha egyelőre korlátozottan is, de úgy tűnik, hogy vannak pozitív hatásai a vámszervek akciósorozatának, vagyis kezd visszatérni a legális csatornákba a cigarettaforgalom. Nagy János várakozásai szerint ez azt jelenti, hogy a költségvetés bevételi kilátásai az év hátralévő részében, illetve jövőre javulni fognak.

Illegális piac

A VPOP parancsnoka szerint nagyon nehéz megbecsülni az éves cigarettafogyasztást Magyarországon. "Eléggé eltérő becslések vannak a közforgalomban, a dohánygyártók felmérése szerint durván 17 milliárd szálas a magyar cigaretta piac. Ehhez képest fél- és négymilliárd közötti szálra becsülik a különféle a források a magyar illegális piac nagyságát."

"A rendkívül nagy eltérések miatt nehéz felbecsülni, mekkora bevételtől esik el a költségvetés, ám ha a legkisebbet veszzük figyelembe, akkor ez mintegy 15 milliárd forintot jelent" - hangsúlyozta.

Több mint hatszázmilliárd

A vám- és jövedékiadó-bevételek jövő évi tervezésével kapcsolatban elmondta, hogy azok némileg növekedni fognak az idei évhez képest. Az idén egyébként mintegy negyvenmilliárd forint vámbevétellel, illetve 655 milliárd forint jövedéki bevétellel számol a VPOP.

A jövedéki bevételeken belül a módosított terv szerint 394 milliárd forint az üzemanyagokból származó árbevétel, míg a dohánytermékek adóbevétele 190 milliárd forint körül alakul - mondta egyebek mellett Nagy János.