Bernadett
0 °C
4 °C

Rekordárak a New York-i ingatlanpiacon

2005.04.01. 17:05
Nem irreálisan drága a magyar ingatlanpiac luxuslakásaihoz képest az átlagos manhattani négyzetméterár: az idén rekordott döntő, forintra átszámítva 1,7 milliós összeg mindössze néhány százezer forinttal magasabb, mint a legdrágább budapesti lakások négyzetméterára.
Egy manhattani apartman átlagos eladási ára az idei esztendő első negyedévében új rekordot ért el, mert rendkívül beszűkült az eladásra váró ingatlanok kínálata - derült ki a Prudential Douglas Elliman Manhattan Market Overview piacfelmérésének adataiból. Az év első hónapjaiban kialakult átlagos eladási ár 1,21 millió dollárra emelkedett, ez 23 százalékkal volt magasabb a negyedik negyedév, 26 százalékkal a tavalyi első negyedév adatánál.

Az átlagos négyzetláb ár (egy négyzetláb 0,1 négyzetméter) első ízben haladta meg a 900 dolláros szintet, 910 dollárra emelkedett, ami a megelőző negyedévhez képest 16,7 százalékos, a tavalyi év első negyedévéhez képest pedig 28 százalék többlet. A jelentés szerint az árak felfutását a javuló gazdasági feltételek, a szűk kínálat, az emelkedő jövedelmek és az a széles körben elterjedt várakozás okozta, hogy a közeljövőben emelkedni fognak a jelzálog kamatok.

Az eladási árak mediánja - az az ár, amelynél drágább és olcsóbb üzletek egyforma számban voltak - 705 ezer dollárra nőtt; ez 16,5 százalékkal, illetve 18,5 százalékkel magasabb az előző, illetve az egy évvel ezelőtti értéknél. A negyedév során 2028 lakás cserélt gazdát, 6,2 százalékkal kevesebb, mint a negyedik negyedben, 5,8 százalékkal kevesebb, mint egy esztendeje.

Millió felett Budapesten is

Budapesten az új ingatlanok között eddig a Várban épült Anjou ház volt az egyetlen, melyben egyes lakások ára átlépte az egymilliós négyzetméterárat. A legjobb apartmanokat 1,3 millió forintos négyzetméteráron kínálták. Az egymilliós határt azonban ingatlanpiaci szakértők szerint akár egy felújított házban levő, belvárosi, dunára néző, tetőteraszos lakás is átlépheti, lévén hogy ezen kritériumoknak megfelelő, minden folyó kettészelte fővárosban a legértékesebbek közé tartozó ingatlanból alig van Budapesten. A budai oldalon ugyanakkor egyes villák érik el az egymilliós négyzetméterárat, itt azonban jellemzően az ingatlanok nagy mérete miatt nem lehet ennyire magas árat számolni: más ára van a pince vagy szuterén szintnek, így összességében az egész ingatlanra vonatkoztatva ritka az ilyen magas fajlagos érték.