Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Floridától Burgaszig vásárol a magyar

2006.05.22. 08:39
Körülbelül 1800-2000 magyar vásárolt külföldi ingatlant, elsősorban nyaralót. Horvátország a közelsége miatt volt vonzó, Spanyolország a kilencvenes évek elején az alacsony árak miatt. Keresik Bulgáriát és a floridai villaépítési lehetőségeket is.

Körülbelül 1800-2000 magyar vásárolt külföldi ingatlant az elmúlt nyolc-tíz évben, túlnyomó részük befektetésként. Ebben már benne vannak a horvátországi Vir szigetén engedély nélkül építkezők is. Honfitársaink zöme a mediterrán térséget részesíti előnyben, főleg Spanyolországot rohanták meg a kilencvenes évek legvégén, amikor még nem volt olyan nagy ütemű a drágulás, mint most. Floridában Miami körzetében szálltak be toronyházak és villák építésébe, majd bérbe adták azokat.

Görög Áron, az Otthon Centrum Holiday ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy ügyfélkörükben a horvátországi ingatlanok iránt érdeklődők általában a 100-150 ezer eurós nyaralókat vagy apartmanokat keresik, de nem feltétlenül az új építésűeket. Sokan szeretnének házrészt vagy használt házat, lakást vásárolni. A Krk szigetig tartó úgynevezett északi tengerparti részen négyzetméterenként 1800 euró alatt már nem lehet új építésű ingatlanhoz jutni.

Egyébként telítődni látszik a piac, és az is meghatározó, hogy egyszerre kell kifizetni az árat. A befektetők számára nincs visszabérlési garancia, mint például Spanyolországban vagy a feljövőben lévő Bulgáriában. A spanyoloknál becslése szerint már meghaladja a százat a magyar tulajdonosok száma, ők a korábbi években jutottak hozzá ingatlanjaikhoz. Nem teszik vonzóvá az új befektetést az egekbe ugrott ottani árak, a szakértő azt várja, hogy azok a mostani magas szinten stabilizálódnak a következő években.

Bulgária abból a szempontból is előnyösebb Horvátországnál, hogy nagyon sok a nyugati ingatlanfejlesztő, aki viszi a standard eljárásokat, és nem kell ellenőrizni őket. Még ott sem teljesen megoldott az ingatlan-nyilvántartás, de sokkal jobb a helyzet, mint déli szomszédunknál. Az igazgató szerint 60-70 ezer eurótól már 40-50 négyzetméteres apartmant lehet vásárolni a Várna és Burgasz közötti tengerparti új építkezéseken, és több átlátható pénzügyi konstrukciót is kínálnak a visszabérlési garancia mellett. A hitel egyelőre nem megoldott, de a fizetési ütemezés hasonló a magyarországihoz.

Régebbi keletű üzlet a floridai a magyarok számára, ott az elmúlt hat-nyolc évben több mint ötszázan vásároltak nyaralót, apartmant vagy házat - tájékoztatott Czibere Ilona, a Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója. A kezdetekben főleg Miamiban és Miami Beachen lehetett 200-300 ezer dollárért a tervezőasztalról vásárolni, 20-30 százalékos önrésszel. Azóta 200 százalékos értéknövekedés történt, mostanra elfogytak a telkek, így a fejlesztők más területeket kerestek maguknak. Manapság a jóval olcsóbb Tampában és Clearwaterben, illetve ezek környékén építkeznek. ?Nem tartható ez az értéknövekedési tempó Miamiban és térségében, ezért érdemesebb másutt befektetni - fűzte hozzá.

Az amerikai ingatlanok árának növekedése a június 30-ával záruló 12 hónapon át az eddigi legerősebb volt a történelemben ? állítja a National Association of Realtors (NAR). A negyedéves felmérésében a NAR úgy találta, hogy az amerikai ingatlanok árai éves viszonylatban 13,6 százalékkal emelkedtek.

Az ügyvezető szerint a magyarok érdeklődése egyre inkább Európára tevődik át, főleg a szomszédos országok jöhetnek számításba. Tapasztalata szerint például a könnyen megközelíthető osztrák síparadicsomok a közeljövőben felértékelődnek a magyarok szemében. Uniós országról van szó, minden garancia adott a befektetésekhez.