Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hurrá, nem nyaralunk!

2005.06.06. 09:53
A külföldre utazók többsége Horvátországban tervezi eltölteni szabadságát, de népszerű a belföldi turizmus is, derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet "Utazási szokások 2005" című jelentéséből. A többség viszont itthon marad.

A GfK legutóbbi, a magyarok utazási szokásait felmérő kutatásának tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyarok közel fele (43,2 százalékuk) egyáltalán nem tervez szabadságot. Az összes megkérdezett mintegy 20 százaléka előreláthatólag otthon tölti a nyarat. A nyaralást, azaz legalább ötéjszakás "főnyaralást" tervezők többsége vízpartra, azaz tengerhez (9,6 százalék) vagy tavakhoz (8,9 százalék) szeretne utazni. A tavakhoz utazók elsődleges úti célja a Balaton, a Velencei tó és a Tisza tó.

A válaszadók közel fele tehát nem utazik szabadsága eltöltéséhez, hanem itthon marad, Európán kívüli országot a megkérdezettek 1,4 százaléka tervez meglátogatni.

Akik élnek, azok Délnek mennek

Az elkövetkező év nyaralóhelyeinek spontán említéses versenyében Horvátország az abszolút győztes - a megkérdezettek 16,1 százaléka említette az adria-parti országot. A listán Horvátországot a megkérdezettek 14,3 százaléka által megjelölt Magyarország követi, majd a mediterrán országok jönnek - Görögország (5,9 százalék), Olaszország (5,3 százalék) és Spanyolország (3,1 százalék).

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok több mint fele főleg napozással üti el az időt, amikor nyaral. Majdnem minden második nyaraló szereti utazásának végcélját megismerni, és bejárni az adott város múzeumait, történelmi emlékműveit. Hasonló arányt érnek el a sétát kedvelők. Kedvelt a sport, a biciklizés, az úszás, a vitorlázás, a kirándulás vagy a hegymászás, és az olvasás és az evés is népszerű.