Dezső
14 °C
27 °C

Tengerpartra vágyik a többség

2004.06.30. 11:34
Tengerparti strandon szeret nyaralni a magyar felnőttek többsége. Utána a szabadság kellemes otthoni eltöltése következik, majd tópart, hegyek, illetve vidéken valahol - állapította meg a GfK Piackutató Intézet húsz országban végzett felmérése a nyaralási szokásokról.
Nyaralást a következő tizenkét hónapban a magyar felnőttek 42 százaléka tervez. Közülük legtöbben Magyarországon szándékoznak pihenni. Más országok közül a legkedveltebb úti cél Horvátország, amit szorosan követ Görögország és Spanyolország, majd Ausztria és Olaszország.

Az Európai Unió májusi bővítése nem nagyon befolyásolja a magyarok utazási kedvét. A válaszadók mindössze 11 százaléka szándékozik a velünk együtt csatlakozott tagország valamelyikét felkeresni. Közéjük persze nem csak a távoli balti országok tartoznak, hanem olyan közeli, hagyományos úti célok is, mint Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország üdülőhelyei. Az új uniós tagországok közül, ha lenne rá lehetősége, legtöbben Ciprust keresnék fel, majd Málta következik, és csak utánuk sorrendben Szlovákia, Lengyelország és Csehország.

Magyarországra az osztrákok kíváncsiak

Az új EU-tagországok közül Magyarországra, mint úti célra legnagyobb arányban az osztrákok kíváncsiak. Ausztria minden harmadik polgára szeretne rövidebb-hosszabb ideig Magyarországon körülnézni, ha tehetné. A második legnagyobb érdeklődés Szlovéniában tapasztalható, ahol minden hatodik felnőtt jönne szívesen Magyarországra.

Nyaraláskor a legtöbb magyar kedvenc időtöltése vagy a városnézés egybekötve múzeumok, történelmi emlékművek, katedrálisok megtekintésével, vagy pedig a sétálás. Harmadik legtöbb szavazatot kapta a napozás, negyediket a sportolás. Ötödik legnépszerűbb az olvasás.

A húsz vizsgált országban a 15 éves és idősebb népességet fontos szempontokból reprezentáló 500-2200 (Magyarországon 1000) lakost kérdeztek meg személyesen nyaralási szokásaikról és vágyaikról.

Tengerre a városiak vágynak

Tengerparti strandokra általában inkább a városi lakosok vágynak. A szabadságukat szívesen otthon töltők főleg falun, mezőgazdasági területeken élnek. Például tíz orosz közül hatan maradnak szívesen otthon. A 30 éven aluliak sokkal nagyobb arányban kedvelik a tengerparti nyaralást, mint az 50 éven felüliek. Minél idősebbek válaszolnak a nyaralásra irányuló kérdésekre, annál nagyobb arányban kedvelik a hegyeket, az otthoni pihenést vagy általában a vidéki helyeket.

Magyarországon a tópart előkelő harmadik helye nyilván a Balaton népszerűségének köszönhető. A rekorderek viszont "az ezer tó országában" élő finnek, akik közül majdnem minden második kedveli a tavak partját, s a nők közt is magas az arány.

Érdekes, hogy a jövedelem nem játszik nagy szerepet a nyári úti célok kiválasztásában. Kivéve az otthon maradást, amit különösen az alacsony jövedelmű háztartásokban élők preferálnak. Másik jellemzőjük, hogy viszonylag kevesebb nyaralást terveznek mint a magasabb keresetűek.

Olvasás és napozás

Az olvasás nyaralás alatt az olaszok körében a legnépszerűbb. Ahogyan az olasz, úgy a magyar nők között is sokkal nagyobb a szívesen olvashatók aránya, mint a férfiaknál. Napozásban a spanyol nők verhetetlenek. De a nemek között Magyarországon is jóval több a napozni szerető nő mint férfi. Ugyanígy a sétálás is inkább jellemző a magyar nőkre mint férfiakra. A sportolás nyaralás közben az 50 évesnél idősebbek körében egyre kevésbé jellemző. A mozgás leginkább a 30 évesnél fiatalabbak számára vonzó.

Jövedelem szempontjából az átlagosnál magasabb keresetűek inkább járnak étterembe mint a többiek, szívesebben is sportolnak - és napoznak.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft