Alfréd
-3 °C
3 °C

A török riviéra lehet nyáron a sláger

2005.05.18. 14:26
A fapados légijáratok miatt egyre inkább növekszik a Magyarországról az európai városokba szervezett utak forgalma. Van olyan utazási iroda, ahol 78 százalékkal több foglalást várnak az idén. Továbbra is nyerők a tengerparti célpontok. Törökország felfutóban.
A TUI-nál az egyéni utaztatási forma keretében az olaszországi és horvátországi célpontok a legkedveltebbek, míg a repülőúttal egybekötött célpontoknál Törökország és Spanyolország a nyerő. Az egyénileg szervezett utaknak a népszerűsége annak tudható be, hogy ezek érhetők el a legkisebb anyagi ráfordítással. A TUI-nál az olaszországi Jesolón és Bibionén egy háromcsillagos, félpanziós szállodában személyenként már 14 ezer forintos áron nyaralhatunk egy hétig. A horvátországi nyaralás körülbelül hasonló nagyságú összeget emészt fel, itt - egyéni utazással - 13, illetve - repülőúttal - 40-50 ezer forinttól kezdődnek a díjak.

Tengerpart a sláger

Várhatóan a múlt évhez hasonlóan idén is sokan fogják felkeresni a Földközi-tenger térségét. A továbbra is igen kedvelt helynek számító török riviérára már 70 ezer forinttól kínálnak egyhetes, félpanziós üdülést az utazási irodák, a spanyol tengerparti szabadságot 80 ezer forintból is meg lehet oldani. A Neckermannál az egyhetes spanyol tengerparti nyaralás esetén 103 500 forinttól egészen 324 500 forintig terjedő skálán választhatjuk ki a nekünk leginkább megfelelőbb szolgáltatást. A Vistánál egyértelműen Horvátország a legkedveltebb célpont. Ugyanakkor Ausztria - a maga bukolikus hegyeivel, tópartjaival és falusi gazdaságaival - egy bizonyos réteg körében rendkívül népszerűségnek örvend. Mint Tóth Attila, értékesítési vezető elmondta, a Vistánál utószezonban főleg USA, Kanada, Bali, Mauritius és - egyre inkább - Izland számít slágernek.

A Napi Online által megkérdezett utazási irodák - Tui, Neckermann, Vista - egybehangzóan megerősítették, hogy a fapados járatok térnyerése rendkívül pozitívan befolyásolta az eddigi foglalásokat. Elsősorban a városok iránti érdeklődés növekedett meg, amit az utazók általában egy hosszú hétvége keretében abszolválnak. A főbb célpontok: Róma, Párizs, London, Dublin, Amszterdam, Koppenhága, München, illetve általában az északi városok: Koppenhága, Helsinki, Stockholm, Oslo, Bergen, Riga. Célpont átrendeződésről még nem beszélhetünk, de az biztosnak látszik, hogy a "villám" városlátogatások iránt óriási kereslet mutatkozik.

A fapadosok is lendítettek az üzleten

Ebből következően a legtöbb utazási iroda gyorsan reagált a megváltozott utazási szokásokra. A Neckermann az egyik fapados légitársasággal együttműködésben kifejezetten a városlátogatásra koncentrálva indította el Londont, Párizst és Rómát megcélzó utazási csomagját. A TUI az idei főszezonban mintegy 78 százalékkal több foglalást vár a fapados légi járatok térnyerésének köszönhetően. "Nálunk elsősorban Törökország és Spanyolország iránt növekedett a kereslet. Az Antalyára és Mallorcára szervezett utaink - repülőjegy foglalással, háromcsillagos szállodában, reggelivel - egy hétre 130 000 forintba kerülnek" - mondja Varga Erika, a Tui marketing vezetője. A TUI nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is indít szervezett utakat.

Az utazási irodák csomagjaiban ugyanakkor nemcsak a fapados légitársaságok szerepelnek. Mivel a hagyományos légitársaságok levitték az áraikat, egy utazási iroda által kínált csomagban szereplő szolgáltatásuk sok esetben versenyképesebb lehet, mint önmagában a fapados légitársaságok által kínált szolgáltatás. A kiutazások tekintetében a megkérdezett utazási irodák mindegyike a tavalyinál nagyobb forgalomra számít. Az utóbbi évek megfigyelhető trendje, hogy az ügyfelek kevéssel az utazás megkezdése előtt foglalják csak le helyüket. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy minél előbb foglaljuk le a fapados légitársaságoknál a repülőjegyet, az annál olcsóbb lesz.