Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ötödikek a világrangsorban a magyar nyugdíjak

2005.05.03. 10:25
Magyarországon viszonylag kedvező a nyugdíj és a nettó fizetés aránya, de abszolút értékben jóval kevesebből kell megélnie egy magyar nyugdíjasnak, mint a fejlett országokban élő társainak.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) harminc tagállama közül Magyarországon az ötödik legmagasabb az átlagos nyugdíjnak a nettó átlagbérhez viszonyított aránya - derül ki a szervezet legfrissebb jelentéséből. A statisztika szerint az élete folyamán átlagbért kereső magyar nyugdíjas bére 90,5 százalékának megfelelő nyugdíjjal vonulhat vissza az aktív élettől. Ennél csak Luxemburgban, Törökországban, Görögországban és Ausztriában éri meg jobban felhagyni a munkás hétköznapokkal.

Az OECD-országok átlaga kevesebb mint 70 százalék, a legnagyobb jövedelemcsökkenésre Dél-Koreában, Új-Zélandon és Írországban lehet számítani a nyugdíjba vonuláskor. Nem ilyen kedvező Magyarország besorolása az átlagbérnél kevesebbet keresők esetében, ebben a kategóriában ugyanis csupán a 15. helyezésre volt elég a magyar nyugdíj összege. A legjobban az átlagbér másfélszeresét keresők járnak, ők ugyanis gyakorlatilag úgy mehetnek nyugdíjba, hogy a jövedelmük nem változik.

Csak relatíve sok

A bérhez viszonyított nyugdíj természetesen nem mond sokat a nyugdíjak vásárlóértékéről, illetve arról, hogy a különböző országok nyugdíjasai egymáshoz képest mennyiből gazdálkodhatnak. Az OECD számításai szerint jelenértéken számolva egy OECD-ország nyugdíjasa a teljes nyugdíjidőszak alatt átlagosan valamivel több mint 200 000 dollárt kap. A tagországok között jelentős eltérések figyelhetők meg, mindenekelőtt a nyugdíjak nagyságának különbségei miatt, de hatással van erre az összegre a nyugdíjba vonulás korhatára és a várható élettartam is.

A kelet-közép-európai államok ebből a szempontból nem lehetnek túl büszkék, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország is jelentős lemaradásban van. A legkevésbé a luxemburgi nyugdíjasoknak kell aggódniuk a jövőjükért, ők a nyugdíjas évek alatt összesen csaknem 600 ezer dollárból gazdálkodhatnak, míg magyar társaiknak ennek az összegnak a 10 százaléka sem jut, a szlovák nyugdíjas pedig ennek kevesebb mint huszadára számíthat.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft