Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kinek adjuk nyugdíjpénzünket?

2006.03.10. 13:11
A korábbi évekhez képest jó teljesítményt nyújtottak 2005-ben a hazai magánnyugdíj-pénztárak. A PSZÁF összeállításából kiderül, hogy a hozamok jócskán meghaladták az inflációt tavaly éppúgy, mint az elmúlt öt évben. A legjobban a független pénztárak szerepeltek.
Közzétette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a magánnyugdíjpénztárak tavalyi eredményeiről szóló listát. Az adatokból kiderül, hogy a szektor tavaly kifejezetten jó évet zárt, a hozamok jócskán az inflációs szint fölött voltak. A portfolio.hu összeállításából kiderül, hogy a pénztárak az elmúlt öt évben is jó hozamokat produkáltak, de a tavalyi és az ötéves toplista között kevés az átfedés.

Csak hárman tíz százalék alatt

A tizennyolc nyugdíjpénztárból tavaly mindössze háromnak nem érte el a nettó hozama a tíz százalékot. Közülük egynek, a Quaestor Országos Magánnyugdíjpénztárnak a bruttó hozama is tíz százalék alatt maradt, mindössze 7,87 százalék volt, amihez 7,44 százalékos nettó hozam társult. Az Uniqa 8,98, míg a Winterthur 9,7 nettó százalékot produkált, előbbi 10,17, utóbbi 10,96 százalékos bruttó hozam mellett.

A legbüszkébb a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár lehet a 2005-ös évre: 16,07 százalékos bruttó hozamukat 15,85 százalékos nettóra váltották, amivel mindkét összevetésben az első lettek. A második legmagasabb hozam az OTP-é volt (bruttó 15, nettó 14,11 százalék), a harmadik a bruttó hozam szerint az Aegon lett (14,95 százalék), míg ha a nettót vesszük figyelembe, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztáré a harmadik hely (13,86 százalék).

Öt év, sűrű mezőny

A pénztárválasztásnál azonban nem az éves hozamokat, hanem sokkal inkább az elmúlt öt év átlagos éves hozamait érdemes figyelembe venni. Ezeket az átlagos éves hozamokat a pénztárak a 2001-2005. évek pénztári szintű nettó éves hozamaik alapján, mértani átlagformulával számolták ki.

Az ötéves versenyt az Életút Első Országos Nyugdíjpénztár nyerte 10,24 százalékos éventkénti átlaghozammal a 10,17 százalékot elérő Honvéd, valamint a 10,09 százalékos Dimenzió előtt. A többi pénztár nem tudott éves átlagban tíz százalék fölé kerülni, ehhez 9,94 százalékkal a Vasutas és 9,88 százalékkal a Villamosenergia-ipari pénztárak jártak a legközelebb.

Öt év alatt a leggyengébb eredményt az Uniqa és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár produkálta 7,12 százalékkal, ennél alig nyújtott jobb teljesítményt a 7,34 százalékot elérő Winterthur. A harmadik leggyengébb, a 7,86 százalékos Budapest Országos Kötelező Nyugdíjpénztár lett. Mivel azonban az éves átlagos infláció 5,22 százalék volt ebben az öt évben, a leggyengébb pénztárak is növelni tudták reálértéken a tagok megtakarításainak értékeit.

A hazai magánnyugdíj-pénztárak a hazai kötvénypiacon elérhető hozamoknál kedvezőbb teljesítményt nyújtottak, vélhetően elsősorban a részvénykitettségnek köszönhetően. A portfolio.hu elemzői emlékeztetnek arra: csak tavaly 40,98 százalékot lehetett nyerni a BUX-on és 27,07 százalékot a német börzén, DAX-on.