Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Telített a nyelviskolák piaca

2006.09.20. 07:37
A szervezett nyelvtanfolyamok e legnépszerűbbek, és egyre többen mennek külföldre nyelvet tanulni. Magyarországon a kilencvenes években kezdődött a nyelvtanulási boom.

Még mindig a nyelvtanfolyamok számítanak a legnépszerűbb idegennyelv-tanulási módnak, de egyre többen választják már Magyarországon is a kicsit költségesebbnek számító külföldi nyelvtanulást vagy a magántanárt - állítja Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke. Szerinte azonban ma már jóval nehezebb erre a piacra lépni, és ott hosszabb távon fennmaradni.

Nyelvtanulási boom

A kilencvenes években kezdődött Magyarországon a nyelvtanulási boom, amely akkoriban gyakran olcsó, kétes szervezésű tanfolyamok sokaságát eredményezte. Ma már sokkal nagyobbak a hallgatók színvonallal kapcsolatos elvárásai, és ezáltal a vizsgák eredményét tekintve hatékonyabban működnek maguk a nyelviskolák is.

Nagy Zoltán, a Katedra iskola igazgatója lapunknak kifejtette: egy közepes színvonalú nyelviskolát már pár százezer forintból is meg lehet nyitni, de egy minden kritériumnak megfelelő, törvényesen működőt tízmillió forint alatt nem érdemes elkezdeni.

Külföldi tanfolyamok

Az utóbbi időben nőtt a kereslet a külföldi nyelvtanfolyamok iránt is, és ezen a piacon jelenleg a három-négy hetes kurzusok a legkelendőbbek. A legálisan működő utaztatók Nagy Zoltán becslése szerint évente 2500 főt közvetítenek a külföldi iskolákba, amelyek személyenként 300-500 ezer forintos bevételt hoznak a szervező cégnek.

Schum Kristóf, a külföldi egyetemi tanulást, munkát segítő EngAme Kft. ügyvezető igazgatója szerint a jelentős költségek ellenére egyre többen szeretnének külföldön tanulni, így az utaztató cégek komoly piacra számíthatnak a következő években. Az ügyvezető úgy véli, a bolognai rendszer által két szintre osztott felsőoktatásban a diákok nehezen juthatnak majd be a jól fizető állásokat ígérő masterképzésekre.

A külföldi tendencia azt mutatja, hogy a kevésbé tehetséges tanulók külföldre utaznak, ahol a hazaihoz hasonló kétéves, de idegen nyelvű masterkurzusokon vehetnek részt. A nyelviskolák külföldi kurzusai is azt mutatják, hogy a nyelv és az oktatás ilyesfajta kapcsolata felfutó tevékenységnek számít itthon - jelentette ki az ügyvezető. Az Egyesült Államokban a privát felsőoktatási intézmények tandíja elérheti az évi ötmillió forintot. Egy-egy ösztöndíj elnyerése is legfeljebb csak a tandíj felét fedezi.

Az Európai Unión belül a képzések jóval kedvezőbbek. A Cambridge-i Egyetem képzése évente megközelítőleg 3000 eurójába (826 ezer forint) kerül az ott tanulni vágyó diáknak. A unión belül pedig könynyebben találnak a tandíjat érintő 100 százalékos támogatást a magyar tanulók.

Budapest telített

Légrádi Tamás kiemelte: a nyelvoktatás piaca Budapesten már jórészt telített. Vidéken viszont más a helyzet: vannak olyan városok, ahol egy nyelviskola uralja a piacot, máshol viszont az alacsony lélekszámhoz viszonyítva túlkínálat tapasztalható. Az alelnök szerint a piaci koncentráció azt mutatja, hogy az újonnan piacra lépő nyelviskoláknak egészen új módszerekkel, technikával kell előállniuk, hogy versenyképesek lehessenek.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének ajánlásával működő intézmények jórészt hazai kézben vannak, tehát nem jellemző a külföldi befektetők jelenléte a nyelviskolák piacán. A tanfolyamok díjai is széles skálán mozognak: egy általános negyvenórás, nyolc-tíz fős kurzus 12-13 ezertől akár 50-60 ezer forintig is terjedhet.

Ugyanebben a tanfolyamtípusban a jobb minőségű, de elfogadható díjú oktatás 30-35 ezer forint körüli összegbe kerül. Ebből a nyelviskolák nyeresége - ha minden előírásnak megfelelően üzemelnek - 5-10 százalék körül van. Habár a magyarországi nyelvoktatási piac telített, a jövőben új keresleti lehetőséget jelenthet az óvodáskorúak, illetve az általános iskola alsó tagozatosainak a nyelvoktatása, továbbá a speciális személyre szabott nyelvi kurzusok.

A nyelviskolák kiválasztásánál döntő kritériumnak számít a tanfolyamok csoportlétszáma, az oktatótermek felszereltsége és a tanárok felkészültsége - hangsúlyozza Légrádi Tamás. A hazai magánoktatás palettája meglehetősen változatos, hiszen gyakran nyelvtanári végzettséget nem szerzett oktatók is vállalnak tanítványokat. A minőség nem mindig garantált. Egy-egy, magántanárnál eltöltött 45 perces óra 800-tól 3500 forintig terjed.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!