Ödön
2 °C
11 °C

Mielőbb nyugdíjasnak lenni, mostanáig ez volt az élet értelme

2007.10.04. 16:40
Néhány héten belül újabb, a nyugdíjrendszert érintő törvényjavaslatokat terjeszt be a kormány a parlamenthez. Az igazán fajsúlyos döntésekhez egyelőre nincs mersze a kabinetnek.

Jelen pillanatban több mint félmillió korhatár alatti rokkantnyugdíjas van Magyarországon. Közülük csak minden tizenegyedik-tizenkettedik vállal bejelentett munkát, szemben a nyugat-európai államokkal, ahol minden harmadik dolgozik, hozott példát Kiss Péter kancelláriaminiszter arra, hogy számos tennivaló van nyugdíjügyben. Ebben a helyzetben okkal feltételezhető, hogy a különbség abból adódik: a munkát vállaló rokkantnyugdíjasok nagy része feketén teszi ezt.

Heteken belül minden kiderül

A Pénzügykutató Zrt. konferenciáján a szocialista politikus elmondta, a kormány heteken belül három olyan ügyben is benyújt törvényjavaslatot az Országgyűléshez, amit tavaly nem sikerült elrendezni. A kabinet korrigálni kívánja az előre hozott nyugdíjakkal kapcsolatos múlt évi bakit. Akkor a szabad demokraták a Fidesszel közösen leszavazták a kormány tervét, aminek következményeként a férfiaknál az előre hozott nyugdíjkorhatár 60-ról 59 évre csökkenne 2008. január 1-jétől. A kabinet most beterjesztendő javaslata ismét 60 éven rögzítené a korhatárt. (A nőké egy 1997-es törvénymódosítás miatt 59 évre emelkedik.)

A heteken belül a parlament elé kerülő csomag része lesz a résznyugdíj és a minimális nyugdíj rendezése is, az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban pedig az alkotmánybírósági döntésnek megfelelően kívánják átírni a szabályokat.

Óvatosan fogalmaztak

Az ezeknél fajsúlyosabb ügyeket még mindig csak kerülgeti a kormányzat. Kiss Péter jelezte, szerinte a 2015-2025 közötti időszakban nyugdíjkorhatár-emelést kell végrehajtani, amit nemcsak a várható élettartam növekedése indokol, hanem az is, hogy Nyugat-Európában ugyanerre a lépésre kényszerülnek az országok. Kiss véleményét osztotta Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter és Holtzer Péter, a nyugdíjkerekasztal elnöke is.

Érzékeny pont még a nyugdíjemelés mértékét meghatározó szabály esetleges módosítása. Jelenleg az úgynevezett svájci indexálás alapján emelkedik a nyugdíj. Felerészben az országos nettó átlagkereset növekedése, felerészben az infláció határozza meg, hogy a nyugdíjra jogosultak mennyivel kapnak többet egyik évről a másikra. A kancelláriaminiszter is úgy fogalmazott, vitát kívánnak indítani az indexálás ügyében.

Egészen mostanáig az volt az élet értelme, hogy minél előbb nyugdíjba menjen az adott személy, és minél magasabb járadékot kapjon - érzékeltette Draskovics azt, hogy mennyire nagyvonalúak voltak a nyugdíjba menetel és a nyugdíj-megállapítás szabályai. Draskovics pénzügyminiszteri posztot is betöltött abban az időszakban, amelyet most ezzel jellemzett. Ezen korrigálnak, mondta most, hogy ne a fent említett legyen a nyugdíjrendszer üzenete, hanem az, hogy az eddiginél nagyobb erőfeszítést kelljen tenni ahhoz, hogy valaki nyugdíjat kapjon, és hogy minél tovább maradjanak a munkapiacon az egyének.

Emlékeztetett arra, hogy a nagyon magas, 80 százalék körüli helyettesítési rátát amiatt is le kellett faragni a januártól életbe lépő új nyugdíjmegállapítási szabályok révén (például a valorizáció módosításával), hogy ne ösztönözzön a minél előbbi nyugdíjba vonulásra. Az új szabályok miatt aki jövőre megy nyugdíjba, 8 százalékkal kevesebbet kap a Nyugdíjbiztosítótól, mintha még idén lépné meg ezt. (A helyettesítési ráta azt mutatja, hogy a munkában töltött idő alatt elért átlagkeresethez képest mekkora a nyugdíjba vonuláskor a kapott járadék. A 80 százalékos ráta azt takarja, hogy a munkaviszonyban megkeresett átlagbér 80 százalékára számíthat, aki elmegy nyugdíjba.)

Mondott is szigorítást, meg nem is

A konferencián felszólaló Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kínosan ügyelt arra, hogy a helyettesítési ráta kapcsán ne ejtse ki a "csökkentés" szót. A volt pénzügyminiszter 10 pontos javaslatcsomag ismertetésekor úgy fogalmazott, a helyettesítési ráta magas.

Ugyancsak kerülte a politikailag népszerűtlen kifejezést a minimálbér adómentességéről. Szavai szerint abban partnerek, hogy a minimálbér adómentességét gondolják újra. Nem mondta ki azt, hogy töröljék is el.

Más kérdés, hogy sok év után idén először már nem adómentes a minimálbér, hiszen az adószabályokban nem emelték a legkisebb keresetet adómentessé tevő jóváírás mértékét, holott a minimálbér nőtt év elején. Idén tehát a minimálbért keresők néhány százalékos személyi jövedelemadót fizetnek, jövőre valamivel még többet.

Varga szerint ki kell tűzni egy céldátumot, hogy addigra a nyugdíjrendszer átalakításának minden intézkedését hozza meg a kormányzat. Ez lehetne 2013, mivel akkor amúgy is jelentős változások állnak be a nyugdíjszabályoknál. A tízpontos javaslatcsomag része az is, hogy a munkában maradást ösztönözni kellene, kívánatos lenne az adókedvezmények szélesítésével az öngondoskodási hajlandóságot erősíteni, és Varga szerint ugyancsak szükség lenne arra, hogy kampány induljon az állami pillérből a magán-nyugdíjpénztári pillérbe történő átcsoportosítás fékezésére.

A hivatalok országa lehetünk

Jövő nyárra teszi le a kormány asztalára a háttértanulmányokkal megtámogatott munkáját a nyugdíjkerekasztal, és onnan már a politikusok dolga, hogy az eléjük rakott különféle variációk közül válasszanak - mondta Holtzer Péter.

A testület elnöke jónak látná, ha a nyugdíj területén is létrejönne a költségvetési hivatalnak megfelelő intézmény. Ezt azzal indokolta, hogy akkor szakértői grémium tájékoztatná a közvéleményt a nyugdíjrendszert érintő felmerülő javaslatok hatásairól, és nagyban mentesíteni lehetne ezt a területet attól, hogy a politikai csatározások terepéül szolgáljon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?