Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már félkarú rablónak lenni se jó

2008.04.10. 07:38
Míg a kilencvenes években és 2000-es évek elején évi 20 százalékkal is nőtt, ma már az infláció mértékénél is lassabban bővül a pénznyerőket működtető vállalkozások átbevétele. Tavaly 90 milliárd forintot dobáltunk nyerőgépekbe, csak 3 milliárddal többet, mint egy évvel korábban.

A pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozások játékbevételének növekedési üteme jelentősen mérséklődött az előző évekhez képest. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke szerint az árbevétel növekedésének mérséklődése egyértelműen a 2005-ös adóemelésnek tudható be. Ekkor ugyanis mintegy harmadával 100 ezer forintra emelték a pénznyerő automaták üzemeltetőinek havonta befizetendő adóját.

Így a nyerőgép-piacon tevékenykedő vállalkozások árbevételének csökkenési üteme 2004 óta 15 százalék körülire tehető. A múlt évben a magyarországi nyerőgép-piac játékból származó árbevétele az előzetes adatok szerint mintegy 3,9 százalékkal volt több az előző évinél. Ez mintegy 90 milliárd forintot tett ki, a 2006-os 87 milliárd forint után. Korábbi években a pénznyerő-piac árbevétele évről-évre 20 százalék körüli mértékben nőtt, ez a tendencia néhány éve megtört.

Schreiber István szerint: a vállalkozók többsége ugyanis már nem tudja a kigazdálkodni a játékadó jelentette többletkiadást a növekvő költségeket és a szűkülő kereslet miatt. Kedvezőtlen gazdasági környezet az egyre csökkenő fizetőképes kereslet negatív piaci hatását már alig lehet ellensúlyozni. Erre utal az is, hogy a Magyarországon működtetett pénznyerő automaták száma a múlt évben is tovább csökkent. Tavaly 30 485 nyerőgép működött Magyarországon, szemben az előző évi 30 693-mal.

A magyar szerencsejáték szervezők tavaly 40 milliárd forint játékadót fizettek be az államkasszába, ez megegyezett a 2006-os befizetéssel. A játékadó 2005-ben mintegy 36 milliárd forint volt.

Schreiber István szerint az általa képviselt szövetség szeretné eléri a szakma számára a méltányosabb és reálisabb adóztatást. Emellett a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke rámutatott: a nyerőgép-piacon működő magyar vállalkozóknak az ország uniós tagságát követően a nyitottabb piaccal, így az egyre élesedő versennyel is szembe kell nézniük. Az elnök utalt arra is, hogy a magyar szerencsejáték üzlet esetleges külföldi kézbe kerülése, jelentős bevételtől foszthatná meg az országot, és így az államkasszát is.