Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gyurcsányhoz fordul 1600 magyar kutató

2005.12.04. 17:25
Az alapkutatások folyamatos visszafogása jóvátehetetlen károkat okoz, figyelmeztet a miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében több mint 1600 magyar kutató.
Több mint 1600 magyar kutató írta alá azt a nyílt levelet, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett Kertész János akademikus, műegyetemi tanár. A kutatók az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) költségvetési keretének lefaragása ellen emelnek szót.

A nyílt levél arra figyelmeztet, hogy alapkutatást visszafejlesztése és a jól teljesítő kutatóhelyek működésének ellehetetlenítése nem indokolható. Az alapkutatást fejleszteni kellene, de ehelyett Magyarországon már az életben maradás a kérdés.

Stabil támogatási rendszer helyett az OTKA posztdoktori ösztöndíjak számát az elmúlt évek során közel meg kellett felezni. A romló feltételek kikényszerítik a legkiválóbb fiatal szakemberek elvándorlását, nemzetközi hírű laboratóriumok kerülnek az összeomlás szélére, fest fel sötét képet a nyílt levél.

Az aláírók arra kérik a miniszterelnököt: ne engedje, hogy az elmúlt évek gyakorlatát folytatva jóvátehetetlen károk keletkezzenek. Javaslatuk szerint az OTKA költségvetését egymilliárd forinttal kellene megemelni, hogy az évekkel ezelőtti első lefaragás utáni állapotot el lehessen újra érni. Mindehhez a forrást a nyílt levél szerint az alkalmazott kutatások finanszírozásából lehetne lecsípni.