Géza
-12 °C
-4 °C

Betiltanák a vasárnapi nyitvatartást

2003.12.23. 09:10
A kereskedelmi dolgozók szakszervezetei nemzetközi összefogást kezdeményeztek, hogy az üzletek a jövőben ne tarthassanak vasárnap is nyitva.
A nagy áruházláncok véleménye eltérő. Közben nőtt a vasárnapi vásárlások népszerűsége Magyarországon, bár a péntektől és szombattól meszsze elmarad.

Van, ahol tilos

Hét ország, köztük Magyarország érdekképviseletei fogtak össze, hogy a kereskedelmi dolgozók számára kötelező pihenőnap legyen a vasárnap - tudta meg a Világgazdaság Mátraházi Istvántól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnökétől. Arra, hogy ezt miként kívánják elérni, konkrét, részletes terv készül az unió bővítéséig. A Magyar-, Horvát-, Német-, Csehország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia kereskedelmi szakszervezetei által létrehozott "szövetség" szeretné, ha addigra Lengyel- és Olaszország is csatlakozna hozzájuk.

Ausztriában és Németországban már most is működik a rendszer, Horvátország és Szlovénia pedig a jövő évtől várhatóan törvényben teszi kötelezővé az üzletek számára a vasárnapi zárva tartást. Szlovéniában az idén szeptemberben népszavazás is volt erről, ahol a résztvevők 56 százaléka mondta, hogy megbékélne azzal, ha vasárnap nem lennének nyitva az üzletek.

Népszerűbb a hétvégi vásárlás

A legnehezebb Csehországban és Szlovákiában lehet a szakszervezetek dolga: ezekben az országokban egyelőre még a "piros betűs ünnepeken" is mehetnek az emberek vásárolni. Magyarország középúton jár: a tíz munkaszüneti napon és a két kiemelt vasárnapon (húsvét- és pünkösd-) zárva vannak a boltok, minden más napon a kereskedő belátására bízzák, kinyit-e.

Mátraházi István szerint a kereskedelmi vállalatok számára nem járna hátrányos következménnyel, ha csak a hét hat napján tartanának nyitva üzleteik. Mindössze annyi történne, hogy amit eddig hét nap alatt vettek meg az emberek, azt most hat nap alatt szereznék be - állítja. A GfK piackutató intézet adatai alapján ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi forgalom vasárnapra eső, átlagosan 4,5 százalékát kellene átütemezni a hét más napjára. Igaz, az intézet kereskedelmi analízise szerint így is nőtt a hét végi vásárlások népszerűsége.

A kereskedők véleménye megoszlik. A Metro Holding Hungary Kft. örömmel venné, sőt maga is szorgalmazza a német és az osztrák gyakorlat magyarországi bevezetését - mondta lapunknak Jaross Tamás vezérigazgató. A Metro áruházak jellegéből adódóan - a vásárlók legnagyobb része viszonteladó - a vasárnapi forgalom nem meghatározó: körülbelül fele az átlagos hétköznapinak. Másfelől sok munkaerő-szervezési probléma merül fel, és jelentős a vállalat többletköltsége is.

Nem indokolt a zárvatartás

A hipermarketek viszont nem látják indokoltnak a zárva tartást. Danks Emese, a Tesco-Global Áruházak Rt. pr-igazgatója elmondta: a kötelező vasárnapi pihenőnek két kárvallottja lenne: a munkavállaló, aki elesne a hétvégéért járó pótléktól, és a vevő, akit megfosztanának a lehetőségtől, hogy viszonylag nyugodtan intézhesse vásárlásait. Utóbbiból szép számmal akad, hiszen a Tesco áruházak heti forgalmának 15-20 százaléka vasárnap realizálódik. A munkavállalókat senki nem kényszeríti a vasárnapi munkára; akik vállalják, hogy akkor is bejönnek, szabad akaratukból döntenek így.

Hasonló véleményen van Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatói asszisztense. Úgy látja, az áruházak azért tartanak vasárnap is nyitva, mert erre igény van az emberek életformája miatt. Márpedig amíg ez így van, addig nem indokolt, hogy törvényileg korlátozzák az igény kielégítését. Ha lesz jogszabály, amely előírja a zárva tartást, az Auchan ezt tiszteletben fogja tartani - mondta Gillemot. A munkavállalókkal kapcsolatban az a tapasztalata, hogy sokan szívesebben dolgoznak vasárnap.