Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Összetőzsdézhetjük a nyugdíjunkat

2005.11.16. 12:38
Várhatóan a jövő héten terjeszti a kormány a parlament elé a negyedik nyugdíjpilléről szóló törvényjavaslatot, hangzott el egy szerdai konferencián. A kormányfő szeptemberben ígérte meg, hogy ösztönözni fogják a tőzsdei befektetéseket, ennek jegyében teremtik meg a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számlát, amellyel akár tőzsdézhetünk is.
Egyaránt szolgálja a hosszabb távra tervező öngondoskodás és a tőzsdei befektetés fellendítését a negyedik nyugdíjpillér. Az erről szóló törvény tervezetét várhatóan a jövő héten terjeszti a parlament elé a kormány - mondta Karácsony Imréné, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a Deloitte szerdai adószemináriumán.

Csak nyugdíjaskorban vehető fel a pénz

A törvény egyebek mellett meghatározza, hogy a számlán azok tulajdonosai milyen értékpapírokat és egyéb pénzügyi instrumentumokat tarthatnak. A cél az, hogy ne csak állampapírokba, kötvényekbe és befektetési jegyekbe, hanem növekvő arányban részvényekbe is fektessék a takarékoskodók a vagyonukat. Ez nemcsak a tőzsde fellendítését szolgálja, hanem számukra is biztos befektetés lehet; több tízéves időtartamban a börze jobb hozamot biztosíthat, mint a hagyományos megtakarítások.

A negyedik pillérbe történő befektetések után 30 százalékos szja-kedvezményt igényelhet az adózó évi maximum 100 000 (a 2020 előtt nyugdíjba vonulók 130 000) forint erejéig. A pénzt - hasonlóan az önkéntes pénztári, ugyancsak 30 százalékos, legfeljebb 100 000 (130 000) forintos adókedvezményhez - nem az adózónak, hanem a megtakarítási számlára utalja vissza az APEH. A kormányzati indoklás szerint ezzel is csökkentik annak az esélyét, hogy valaki kizárólag a kedvezmények miatt vegye igénybe ezt a lehetőséget.

A törvénytervezet szerint a nyugdíjjogosultság eléréséig nem lehet majd csökkenteni a nyugdíjelőtakarékossági számla állományát, illetve nem lehet majd kilépni abból (szemben az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, ahonnan tíz év után adófizetés fejében, de felvehető a megtakarítás. A tervezet szerint az önkéntes pénztári és a a nyugdíjelőtakarékossági kedvezményeket párhuzamosan is igénybe lehet majd venni, vagyis kétszer 100 000 (130 000) forintos adókedvezményt is lehet érvényesíttetni.

Egy szeptemberi ígéret teljesült

A miniszterelnök a száz lépés program őszi 21 lépésének részeként hirdette meg a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számla megteremtését, amelyet korábban már a tőzsdeelnök is szorgalmazott. A nyugdíjrendszer új elemének a koncepcióját is a tőzsde dolgozta ki a tőkepiaci szakmai szervezetekkel (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, Befektetési Szolgáltatók Szövetsége, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Stabilitás Nyugdíjpénztári Szövetség) közösen. A törvényjavaslat szerint a kormány a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számlán elhelyezett megtakarítások hozamára adómentességet biztosít.