Jolán
2 °C
4 °C

Nagyot buktak a nyugdíjpénztárak

2008.09.19. 11:15
A magánnyugdíjpénztárak az első félévben 182,346 milliárd forint veszteséget könyveltek el a befektetési tevékenységen, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig 61,024 milliárd forintnyit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett adatok szerint.

Binder István, a PSZÁF szóvivője hangsúlyozta: a nyugdíjkasszák teljesítményét hosszú távon kell vizsgálni. A felügyelet kimutatásai szerint az elmúlt tíz évet tekintve mind az önkéntes, mind a magánkasszák több százalékpontos pozitív reálhozammal zártak. Ezen belül voltak olyan évek, amikor a pénztárak nagyon jól szerepeltek, és olyanok is, amikor negatív volt a hozam.

A magánnyugdíjpénztárak portfoliójának összetétele jelentősen megváltozott az elmúlt évben, a kasszák egy része ugyanis bevezette a választható portfoliót, a többiek pedig a jövő évi kötelező bevezetésre készülnek. A korábbi szintekhez képest megnőtt a részvény- és devizakitettség, csökkent az alacsony kockázatú eszközök súlya, ennek hatására mindkét irányban gyakoribbá válnak a hozamingadozások, ami az egyéni számlákon is megjelenik. A hozamingadozások azonban a szakértők szerint hosszabb távon csökkennek, az átmeneti veszteségek kiegyenlítődnek. 

Az idei évben mind a globális, mind a hazai tőkepiacon kedvezőtlen feltételekkel találkoztak a befektetők. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a napokban úgy vélekedett: a jelenlegi tőkepiaci körülmények között nem volt olyan befektetési stratégia, eszközkategória, vagy portfólió-kezelési mód, amely teljesen kivédhette volna a negatív tőkepiaci változások hatását, a veszteségeket rövid távon csak optimalizálni lehetett.

Már a tavalyi évben is két százalékkal csökkent a nyugdíjmegtakarítások reálértéke a megugró infláció és a 2007 utolsó negyedévét beárnyékoló részvényárfolyam-csökkenés miatt. Előtte 2003-ban történt hasonló. A magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése óta eltelt 10 év alatt négy alkalommal volt negatív a befektetések hozama, viszont ezeket a veszteségeket a többi év nyeresége bőven túlkompenzálta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?