István, Vajk
17 °C
34 °C

Nagyot buktak a nyugdíjpénztárak

2008.09.19. 11:15
A magánnyugdíjpénztárak az első félévben 182,346 milliárd forint veszteséget könyveltek el a befektetési tevékenységen, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig 61,024 milliárd forintnyit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett adatok szerint.

Binder István, a PSZÁF szóvivője hangsúlyozta: a nyugdíjkasszák teljesítményét hosszú távon kell vizsgálni. A felügyelet kimutatásai szerint az elmúlt tíz évet tekintve mind az önkéntes, mind a magánkasszák több százalékpontos pozitív reálhozammal zártak. Ezen belül voltak olyan évek, amikor a pénztárak nagyon jól szerepeltek, és olyanok is, amikor negatív volt a hozam.

A magánnyugdíjpénztárak portfoliójának összetétele jelentősen megváltozott az elmúlt évben, a kasszák egy része ugyanis bevezette a választható portfoliót, a többiek pedig a jövő évi kötelező bevezetésre készülnek. A korábbi szintekhez képest megnőtt a részvény- és devizakitettség, csökkent az alacsony kockázatú eszközök súlya, ennek hatására mindkét irányban gyakoribbá válnak a hozamingadozások, ami az egyéni számlákon is megjelenik. A hozamingadozások azonban a szakértők szerint hosszabb távon csökkennek, az átmeneti veszteségek kiegyenlítődnek. 

Az idei évben mind a globális, mind a hazai tőkepiacon kedvezőtlen feltételekkel találkoztak a befektetők. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a napokban úgy vélekedett: a jelenlegi tőkepiaci körülmények között nem volt olyan befektetési stratégia, eszközkategória, vagy portfólió-kezelési mód, amely teljesen kivédhette volna a negatív tőkepiaci változások hatását, a veszteségeket rövid távon csak optimalizálni lehetett.

Már a tavalyi évben is két százalékkal csökkent a nyugdíjmegtakarítások reálértéke a megugró infláció és a 2007 utolsó negyedévét beárnyékoló részvényárfolyam-csökkenés miatt. Előtte 2003-ban történt hasonló. A magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése óta eltelt 10 év alatt négy alkalommal volt negatív a befektetések hozama, viszont ezeket a veszteségeket a többi év nyeresége bőven túlkompenzálta.