Valér
-1 °C
0 °C

Jövőre nyílik meg a New York Palota

2002.11.29. 15:32
Az építtető 2003 végére szeretné megnyitni az öt plusz egy csillagos New York Palace hotelt. A nyolcmilliárdos beruházással készülő luxusszállodában 262 szoba, 35 lakosztály, illetve egy több mint 1000 fős konferenciaközpont lesz.
Az olasz Boscolo-csoport 2001 februárjában 2 milliárd 150 millió forintért vásárolta meg a műemléképületet, a hozzá kapcsolt épületegyüttessel. A felújítási munkálatokat pénteken megtekintette Demszky Gábor főpolgármester és Hunvald György, VII. kerületi polgármester.

Marco Peter Nijhof, a Boscolo Hotels ügyvezetője elmondta, hogy a Boscolo-csoport mindig történelmi épületekben nyit szállodákat, szerte a világon. Hangsúlyozta, hogy a New York Palace hotel az egyik legszebb szálloda lesz Budapesten, de Európában is. Demszky Gábor kiemelte, hogy az épület történelmi hely, hiszen az a magyar újságírás és irodalom egyik központja volt. A főpolgármester úgy fogalmazott: a szálloda jövő év végi átadása igazi karácsonyi ajándék lesz Budapestnek.

Nyolcmilliárdos beruházás

A Boscolo Hotels képviselői úgy vélekedtek: ha sok versenyző van, az azt jelenti, hogy jó a piac, és biztosak abban, hogy a közeljövőben nyíló több budapesti luxushotel között a New York Palace is megállja majd a helyét. Arra kérdésre, hogy mennyi pénzt költenek a szálloda felújítására Gioncarlo Monari, a Boscolo-csoport képviselője úgy válaszolt: rengeteget. Annyit elárultak, hogy a Boscolo-csoport saját pénzéből 30 millió eurót fordít a projektre, a többi pénz pedig bankoktól érkezik.

A cégcsoport elnöke az épület megvásárlásáról szóló szerződés aláírásakor, 2000 novemberben úgy nyilatkozott, hogy mintegy 8 milliárd forintos beruházással alakítják ki a luxusszállodát és konferenciaközpontot.

A Boscolo Hotels sajtóanyaga szerint a szálloda tervezését kísérő restaurátori kutatás során korábban nem ismert műemléki értékek kerültek elő, ezért a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy az épület híres kávéházát a megújuló palotával együtt nyitják meg.

Már elkészült az épület teljes körű vízszigetelése és alapmegerősítése, valamint a napokban fejeződik be a palota homlokzatának műemléki rekonstrukciója. Folyamatban van a kávéház fa falburkolatainak, valamint az udvaron lévő Senyei Károly-szökőkút restaurálása.

262 szoba, 35 lakosztály

A New York Palotában, illetve az Osvát utcai egykori Atheneum Nyomda épületeinek helyére építendő új szárnyban összesen 262 szoba és 35 lakosztály, illetve egy több mint 1000 fős konferenciaközpont lesz. A Boscolo Hotels jelenleg összesen 18 négy- illetve ötcsillagos szállodát üzemeltet, ebből 14 saját tulajdonában van. A közeljövőben két új szállodát nyitnak Rómában, három hónap múlva pedig Prágában nyilík hoteljük. A New York Palace a Boscolo Luxury Hotels tagja lesz, amelynek mindegyike öt plusz egy csillagos luxusszálloda.

1894-ben épült

Budapesten, a Nagykörúton 1894 augusztusában fejeződött be a New York amerikai életbiztosító társaság palotájának az építése. A társaság 1886-ban nyitotta meg magyarországi irodáját, majd gazdasági hatalmának megfelelő palotát kívánt emelni. Az Erzsébet körút-Dohány utca sarkán fekvő 3000 négyzetméteres telken - Hauszmann Alajos tervei alapján - 1892 májusában kezdődött meg a munka és az épület két év három hónap alatt készült el. A ház földszintjén kezdettől fogva kávéház-étterem működött, az emeleteken pedig az 1950-es és 1990-es évek között lapszerkesztőségek kaptak helyet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!