Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hol fial a legjobban a nyugdíjpénzünk?

2005.11.15. 11:15
Komoly hullámvasúton jártak az elmúlt években a magán-nyugdíjpénztári hozamok: 2004-ben ugyanis az előző évi - igaz, nagyon gyenge - teljesítménynek akár a húszszorosát is feljegyezhették. A 18 pénztárnak, amelyek a bérünk 8 százalékából próbálják meg a legtöbbet kihozni öreg napjainkra, ma már több mint 2,4 millió tagja van. A pályakezdőknek kötelező belépniük, és bár adókedvezmény már nincs, a megtakarítás örökölhető, és lejáratkor többféleképpen rendelkezhetünk a pénz felhasználásáról.
Cikksorozatunk első részében segítettünk eligazodni a nyugdíjrendszerben. Most az egyes magánnyugdíjpánztárakat vesszük végig tavalyi és idei teljesítményük alapján. Nemrégiben tette közzé honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a nyugdíjpénztárak első háromnegyedéves eredményéről szóló tájékoztatóját. A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a pénztárak tavaly sokkal jobb évet zártak, mint 2003-ban, és a növekedés lendülete eddig idén sem tört meg: a pénztárak vagyona 22 százalékkal nőtt kilenc hónap alatt.

A piacon jelenleg 18 pénztár van jelen összesen 2,4 millió taggal. A koncentráció igen nagy, az öt legnagyobb magánnyugdíjpénztár birtokolja a piac több mint 80 százalékát. A tendencia azt mutatja, hogy a piac egyre inkább ebbe az irányba fejlődik, ugyanakkor az általunk megkérdezett pénztárak nem terveznek a közeljövőben fúziót. Az ING Magánnyugdíjpénztár szerint 5-10 ezer fő felett lehet már hatékonyan működtetni egy magánpénztárat, különösen, ha sikerül egy szűk munkáltatói körre szűkíteni a munkavállalókat.

Egy nagyon rossz, egy nagyon jó

Igencsak megriadhattak azok, akik tavaly a 2003-as hozamok alapján szerettek volna magánnyugdíjpénztárat választani. A legjobb eredményt elérő Dimenzió Magánnyugdíjpénztár is csak 4,83 százalékot produkált, míg a leggyengébben teljesítő Aranykor mindössze 0,6 százalékot - reálértéken tehát -4,1 százalékot - teljesített.

Tavaly aztán ugrásszerűen meglódultak a hozamok - részben a jól fialó állampapíroknak, részben a tőzsdei részvényárfolyamok megugrásának köszönhetően -, így a leggyengébb pénztár is csaknem háromszor annyi hozamot produkált, mint egy évvel korábban a legjobb. A tavalyi sereghajtó 12,46 százalékkal az Uniqa (teljes nevén Uniqa és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár - magánpénztári ág) lett, míg a legjobb eredményt a 19,98 százalékos ING Magánnyugdíjpénztár érte el.

Itt is az OTP a legnagyobb

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a legnagyobb vagyonnal még mindig az OTP Magánnyugdíjpénztár rendelkezik. Az OTP vagyona az idei harmadik negyedév végén 275,8 milliárd forint volt, a második legnagyobb a maga 198 milliárdjával az ING volt, a harmadik 175,8 milliárddal az Aegon volt.

A legkisebb, mindössze 1,2 milliárd forintnyi vagyonnal a Quaestor Országos Magánnyugdíjpénztár rendelkezik, az Életút Első Országos Nyugdíjpénztár 1,8 milliárdot gyűjtött, rajtuk kívül még két szakmai pénztár, a Vasutas és a Villamosenergia-ipari nyugdíjpénztár vagyona nem éri el a tízmilliárd forintot.

Az Erste nőtt a leggyorsabban

Ha a vagyongyarapodást is figyelembe vesszük, akkor az idei legjobb eredményt az Erste produkálta. Vagyona 29,6 százalékkal nőtt a múlt év végihez képest, igaz, még így is csak kevesebb mint harmincezer ember 11,1 milliárd forintját kezeli.

A második és a harmadik legnagyobb vagyongyarapodással az Allianz és az Aegon büszkélkedhet, előbbié 25,8, utóbbié 25 százalékkal nőtt a múlt év vége óta. A legkisebb, 17,53 százalékos vagyongyarapodást az Uniqánál könyvelhették el, az Életút 17,73 százalékot gyarapodott.

Fejenként 144 ezertől egymillióig

Utóbbi taglétszámát tekintve is a legkisebb, szeptember végén mindössze 2689 tag vagyonát kezelte az Életút, rajtuk kívül a Quaestor, a Vasutas és a Villamosenergia-ipari pénztár tagjainak száma nem éri el a tízezret. A legnagyobb a maga 694 ezres taglétszámával az OTP - ez szintén szeptember végi adat -, az Aegon 440 ezer, az ING 378 ezer tag vagyonát kezeli.

Az egy tagra jutó vagyon a zárt pénztárként működő Honvéd magánnyugdíjpénztárnál a legnagyobb (1 090 812 forint), de kilencszázezer forint fölötti tagonkénti vagyon van a Dimenzió és a Villamosenergia-ipari pénztárban is. A másik végletet a Quaestor pénztára jelenti a tagonkénti 144 669 forinttal, a többiek legalább fejenként 350 ezer - a második helyen álló Allianznál 349 970 - forintot kezelnek.

Konzervatív befektetési politika

A magánnyugdíjpénztárak nagyobb része konzervatívabb befektetési politikát folytat. A porfoliójuk legnagyobb részben állampapírból áll, jóval kisebb a részvények aránya. A befektetési politikát természetesen a körülményekhez igazodva kell alakítani. A 712 ezer taggal bíró OTP Magánnyugdípénztárnál a részvények aránya 5-35 százalék között mozoghat. Az idén az éven túli állampapírok 65%, az éven belüliek 15%, a részvények 20% arányt képviselnek.

A 378 600 fős ING Magánnyugdíjpénztár portfoliójában 15 százalék a részvények, 85 százalék az állampapírok aránya. Az Életútnál is konzervatívabb befektetési politikát folytatnak, nagyjából 10 százalék a részvények aránya. Igaz, a nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elismerte, hogy az utóbbi két évben érdemes volt nagyobb részvényarányt tartani.