Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Jönnek az uniós nyugdíjasok?

2003.05.09. 08:47
Az uniós csatlakozást követően több tízezer nyugat-európai nyugdíjas települhet Magyarországra - mondják a pénzügyi tárca szakértői. A beköltözőket feltehetően az alacsony árak csábítják majd az országba, hiszen az viszonylag magas életszínvonalon jelent számukra. A gazdaságkutatók nem számítanak arra, hogy külföldiek tömege telepedne le hazánkban.
Egyelőre nem készült pontos előrejelzés arról, hogy az uniós csatlakozás után mekkora lesz a Magyarországon ingatlan vásárlását tervező, más EU-tagállamból érkezők száma. A pénzügyi tárcánál azonban arra számítanak, hogy várhatóan több tízezer nyugdíjas települ be a nyugat-európai országokból.

A nyugdíjak kifizetése nem okoz különösebb terhet a magyar államnak, hiszen a nyugdíjterhek megoszlanak azok között az országok között, ahol az érintett pályafutása alatt nyugdíjjogosultságot szerzett. A nyugdíjasok számára kedvező feltételeket eredményezhet, ha a megkapott nyugdíjat alacsonyabb árszínvonalú, de viszonylag fejlett országban használhatják fel, ezzel is magasabb életszínvonalat teremtve maguknak.

Eddig nem jöttek a külföldiek

A korábbi évekből rendelkezésre álló adatok szerint csupán 1999-2000-ben volt tapasztalható a külföldiek érdeklődésének fellendülése az ingatlanpiac iránt. A megyei közigazgatási hivatalok adatai szerint ezt követően jelentős csökkenés következett be. Országos szinten tavaly - több mint tízszázalékos visszaesést követően - 5177 ingatlanszerzési kérvényt adtak be külföldiek, amelyek nagy részét el is fogadták. Az elutasított kérelmek többsége formai hibát tartalmazott.

Ingatlanpiaci szakértők szerint az itt letelepülők számában az uniós csatlakozást követően sem várható drasztikus emelkedés. Ezért a csatlakozás után valószínűleg nem lesz számottevő, a külföldi lakásvásárlók által gerjesztett ingatlanár-emelkedés. Legfeljebb a monetáris unió kiterjesztése jelenthet fellendülést az ingatlanpiacon, de az utóbbi időben a Magyarországra akkreditált külföldi cégvezetők számának csökkenése miatt a bérlakás-piacon is visszaesett a kereslet.

A gazdaságkutatók nem számítanak nyugdíjasrohamra

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) munkatársa szerint a kockázatkerülő magatartást követő nyugdíjasok nehezen változtatnak lakhelyet és valószínűbb, hogy olyan országba költöznek, amelyet jobban ismernek. Így elképzelhetőbb, hogy egy német nyugdíjas a hasonló kényelmi fokkal rendelkező Franciaországba települ, mint hogy egy általa kevésbé ismert, ezért nagyobb bizonytalansági faktorú, gazdaságilag fejletlenebb keleti országba.

A GKI egy munkatársa szerint középtávon semmiképpen nem várható, hogy külföldiek tömege települne Magyarországra. Ugyanakkor hosszú távon elképzelhető, hogy Brüsszelből valamilyen hivatal a térségbe költözik, így a székhelyre kedvező fekvése miatt Magyarország is eséllyel pályázhat. Ezért a szakértő inkább aktív korosztályok ide településére számít.