Ágnes
-1 °C
2 °C

Csúfos véget ér a Premier Nyugdíjpénztár

2003.06.11. 14:41
Feljelentésekkel társult felszámolási eljárás során ér véget a Premier (majd Partner) Önkéntes Nyugdíjpénztár története. vagyona 2,4 milliárd forint, egy pénztártag így átlagosan 60-80 ezer forintra számíthat. A Premier alapítói köréhez kötődő Saturnus Magán nyugdíjpénztárnak szintén bealkonyult.
A felszámoló reményei szerint az év végéig befejeződhet a felszámolás alatt álló Premier, későbbi nevén Partner Nyugdíjpénztár tagjainak azonosítása és a mintegy 30-40 ezer pénztártag tájékoztatása. A tagok korábban befizetett összegeinek kifizetésre azonban még várni kell.

A tagok 60-80 ezer forintra számíthatnak

Fábián Balázs, a Hitelintézeti Felszámoló Kht. ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a felszámolás alatt lévő Partner Nyugdíjpénztár vagyona jelenleg 2,4 milliárd forint, aminek jelentős részét állampapírban kötötték le. Az egy tagra jutó vagyon összege így 60-80 ezer forint.

Mivel a nyugdíjpénztár tevékenységét a rendőrség is vizsgálja, több iratot zároltak, ezért az iratanyag feldolgozása hosszú ideig eltart. Várhatóan a felszámoló is feljelentés tesz majd a Premier-Partner önkéntes és a Saturnus magánnyugdíjpénztárnál történtek miatt.

Tagszervezés MLM-rendszerben

Juhász Istvánné, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ügyvezető igazgató-helyettese emlékeztetett: a Premier, majd később Partner Nyugdíjpénztár tagjait az úgynevezett multilevel marketing tagszervezési módszerrel gyűjtötték. Ez a tagszervezés olyan mértékű volt, amit az adminisztráció és a nyilvántartás már nem tudott kezelni.

"A PSZÁF 1999-ben rendelt el tagfelvételi zárlatot a pénztárnál, és négy esetben feljelentést tett a rendőrségen sikkasztás, csalás, jogosulatlan adatkezelés, illetve számviteli fegyelem megsértése miatt" - tette hozzá.

Fábián Balázs felidézte, hogy a Premier Nyugdíjpénztárat 1994-ben alapították, majd 1997-ben a tulajdonosi kör magánnyugdíj-pénztári szolgáltatást is indított Saturnus néven. A Premier Önkéntes Nyugdíjpénztár 2000 közepétől Partner néven funkcionált tovább.

Titkolódzott a pénztár

A felügyelet 2000 végén teljes pénzügyi tilalmat rendelt el a nyugdíjpénztárnál, mivel a szervezet nem engedett betekintést a dokumentációba a PSZÁF-nak. Kezdeményezték a pénztár felszámolását, amit a Fővárosi Bíróság 2002. május 17. kezdőnappal rendelt el.

A felszámoló felhívta a figyelmet arra, hogy a számviteli hiányosságok miatt a befizetéseknek mintegy fele függőszámlára került és ezeknek a tételeknek az egyéni számlákra történő lebontása jelentős időt vesz igénybe. Hozzátette, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően a felszámolás jogerős lezárásáig a tagok részére kifizetést nem teljesíthet a felszámoló.

Saturnusból OTP-be

A Saturnus Magánnyugdíj-pénztár alapítási engedélyt ugyan kapott, tevékenységi engedélyt azonban nem. A nyilvántartások hiányossága miatt a bíróság 2000. novemberi kezdőnappal rendelte el a pénztár felszámolását. A felszámoló a 14-15 ezer tag esetében a megjelölt pénztárba átléptette a Saturnus tagjait. Azok, akik nem nyilatkoztak, az OTP Magánnyugdíj-pénztárba kerültek.

Fábián Balázs elmondta, hogy a munkáltatói bevallásokat teljes körűen feldolgozták, és ez a nyilvántartás megalapozza a pénzügyi teljesítések felosztását az egyéni számlákra. Hozzátette, hogy a Saturnushoz 13 hitelezői igényt nyújtottak be, a visszaigazolt igények összege 6,4 millió forint, a pénztár vagyona jelenleg megközelíti a 450 millió forintot.

Juhász Istvánné emlékeztetett arra, hogy a Premier Nyugdíjpénztár esetét követően a felügyelet több törvénymódosítást is kezdeményezett. "Ma már nem fordulhat elő az, hogy végleges engedély nélkül kezdődjön meg a tagtoborzás, illetve a tagdíjbeszedés egy nyugdíjpénztári szervezetben" - tette hozzá.

A pénznek csak kétharmada került a tagok számlájára

A Saturnus Országos Magán nyugdíjpénztár, valamint a Partner Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár azonos alapítói körhöz kötődik. A Partner és a Saturnus küldöttközgyűlése olyan belső határozatokat hozott, amellyel felülírták az alapszabályban lefektetett arányokat a különböző alapokkal kapcsolatban.

A Saturnus pénztárba belépők befizetéseinek például csupán 64 százaléka ment a tagok saját, fedezeti számlájára. Ezzel szemben 36 százalék a működési alapot gyarapította. A piacon ez példátlanul magas arány, más helyeken ez a tíz százalékot sem éri el.