Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A legtöbben csak negyven felett kezdenek el félretenni a nyugdíjra

2008.03.13. 11:52
Ha valaki már pályakezdőként önkéntes pénztári tagságot létesít, és akár naponta egy kávé árát, kétszáz forintot félretesz erre a célra, már 62 ezer forinttal képes növelni várható havi nyugdíját. A legtöbben mégis csak negyven felett döbbenek rá arra, hogy a nyugdíjas éveikben nem lesz elég jövedelmük.

Nagyságrendekkel magasabb a nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság a negyven felettiek körében, az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot vizsgálva több mint négyszer nagyobb ennek a korcsoportnak az aránya a huszonévesekhez képest az Aranykor Nyugdíjpénztár tapasztalatai alapján.

Jóval kisebb arányban képviseltetik magukat a fiatalok az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszámban, és éves befizetéseik mértéke is messze elmarad a negyven felettiekénél, ez állapítható meg az Aranykor Nyugdíjpénztár önkéntes pénztári ágazatának tagságát vizsgálva. A negyvenes korosztályba tartozó pénztártagok száma több mint négyszerese a fiatalabb, huszonéves tagságnak. Az említett korcsoportok önkéntes pénztári befizetései is hasonló eltérést mutatnak, éves szinten a huszonévesek által félretett összeg majdnem kilencszer alacsonyabb a negyvenes éveikben járók megtakarításainál a pénztár adatai alapján.

A számok jól mutatják, hogy legtöbben csak negyvenedik életévükön túl döbbennek rá arra, hogy a fizetésükből levont kötelező nyugdíjjárulék (függetlenül a magánnyugdíjpénztári tagságtól) önmagában nem lesz majd elég egy elfogadható jövedelem biztosítására nyugdíjas éveikben - hangsúlyozta Kulyassa Krisztina, az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezetője. A fiatalok ezzel szemben jellemzően még kevés figyelmet fordítanak az öngondoskodásra, a nyugdíjcélú megtakarításokra, alacsony arányuk az önkéntes nyugdíjpénztári tagságon belül ezzel magyarázható.

Bár a nyugdíjcélú megtakarításokat sosem késő elkezdeni, jelentős összegektől esnek el azok, akik a nyugdíjcélú megtakarításokat halogatva csak negyven éves kor felett, húsz évvel a munkakezdés után kezdenek meg önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel felkészülni idős éveikre. A pénztár számításai szerint ha valaki már pályakezdőként önkéntes pénztári tagságot létesít, és akár naponta egy kávé árát, kétszáz forintot félretesz erre a célra, már 62 ezer forinttal képes növelni várható havi nyugdíját - 20 éves járadékkal számolva. Ha ezt a megtakarítást csak tizenöt évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdjük meg, akkor - az előbbivel megegyező járadékkonstrukcióban - közel tízezer forintos havi többletre számíthatunk időskorunkban. A jelentős várható havi járadék elérésében közrejátszik, hogy az önkéntes pénztári megtakarítások révén jelentős adókedvezmény és kamatadómentesség vehető igénybe. A számok jól mutatják, hogy bár középkorúként is érdemes akár kisebb összegeket is önkéntes pénztárba félretenni, sokkal jobban jár az, aki már húszas éveiben megkezdi ezt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!