Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A legtöbben csak negyven felett kezdenek el félretenni a nyugdíjra

2008.03.13. 11:52
Ha valaki már pályakezdőként önkéntes pénztári tagságot létesít, és akár naponta egy kávé árát, kétszáz forintot félretesz erre a célra, már 62 ezer forinttal képes növelni várható havi nyugdíját. A legtöbben mégis csak negyven felett döbbenek rá arra, hogy a nyugdíjas éveikben nem lesz elég jövedelmük.

Nagyságrendekkel magasabb a nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság a negyven felettiek körében, az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot vizsgálva több mint négyszer nagyobb ennek a korcsoportnak az aránya a huszonévesekhez képest az Aranykor Nyugdíjpénztár tapasztalatai alapján.

Jóval kisebb arányban képviseltetik magukat a fiatalok az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszámban, és éves befizetéseik mértéke is messze elmarad a negyven felettiekénél, ez állapítható meg az Aranykor Nyugdíjpénztár önkéntes pénztári ágazatának tagságát vizsgálva. A negyvenes korosztályba tartozó pénztártagok száma több mint négyszerese a fiatalabb, huszonéves tagságnak. Az említett korcsoportok önkéntes pénztári befizetései is hasonló eltérést mutatnak, éves szinten a huszonévesek által félretett összeg majdnem kilencszer alacsonyabb a negyvenes éveikben járók megtakarításainál a pénztár adatai alapján.

A számok jól mutatják, hogy legtöbben csak negyvenedik életévükön túl döbbennek rá arra, hogy a fizetésükből levont kötelező nyugdíjjárulék (függetlenül a magánnyugdíjpénztári tagságtól) önmagában nem lesz majd elég egy elfogadható jövedelem biztosítására nyugdíjas éveikben - hangsúlyozta Kulyassa Krisztina, az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezetője. A fiatalok ezzel szemben jellemzően még kevés figyelmet fordítanak az öngondoskodásra, a nyugdíjcélú megtakarításokra, alacsony arányuk az önkéntes nyugdíjpénztári tagságon belül ezzel magyarázható.

Bár a nyugdíjcélú megtakarításokat sosem késő elkezdeni, jelentős összegektől esnek el azok, akik a nyugdíjcélú megtakarításokat halogatva csak negyven éves kor felett, húsz évvel a munkakezdés után kezdenek meg önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel felkészülni idős éveikre. A pénztár számításai szerint ha valaki már pályakezdőként önkéntes pénztári tagságot létesít, és akár naponta egy kávé árát, kétszáz forintot félretesz erre a célra, már 62 ezer forinttal képes növelni várható havi nyugdíját - 20 éves járadékkal számolva. Ha ezt a megtakarítást csak tizenöt évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdjük meg, akkor - az előbbivel megegyező járadékkonstrukcióban - közel tízezer forintos havi többletre számíthatunk időskorunkban. A jelentős várható havi járadék elérésében közrejátszik, hogy az önkéntes pénztári megtakarítások révén jelentős adókedvezmény és kamatadómentesség vehető igénybe. A számok jól mutatják, hogy bár középkorúként is érdemes akár kisebb összegeket is önkéntes pénztárba félretenni, sokkal jobban jár az, aki már húszas éveiben megkezdi ezt.