Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újraéled a nyugdíjreform?

2003.11.25. 08:50
A kormány szándékai szerint fel kéne éleszteni az 1998-ban indult nyugdíjreformot. Ezért ismét kötelezővé válik a pályakezdők számára a magán-nyugdíjpénztári tagság.
December 31-ig választhatnak szabadon magánnyugdíjpénztárat az ismét belépésre kötelezett pályakezdők, ellenkező esetben automatikusan a területileg illetékes pénztárhoz sorolódnak - tudta meg a Napi Gazdaság a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) kommunikációs osztályától. Dönthetnek a belépés mellett azok is, akik 1998. június 30-át megelőzően biztosítottá váltak, és megállapodást kötöttek nyugellátásra jogosító szolgálati idő szerzésére, valamint akik idén január 1-jén még nem töltötték be a harmincadik életévüket, és szintén biztosítottak.

Fix százalék

Magánpénztári tagság esetén a tagdíj a munkabér törvényileg szabályozott fix százaléka, 2001-ben és 2002-ben 6 százalék volt, 2003-ban 7 százalék, 2004-re pedig várhatóan 8 százalékra emelkedik. Ezt a pénztártag és munkáltató is kiegészítheti 10 százalékra. A tagdíj mértékének emelése és a pályakezdők kötelező tagságának visszaállítása az 1998. évi nyugdíjreform folytatásának tekinthető. A pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságának 2002. januári megszüntetésével ugyanis az 1998-ban bevezetett, hárompilléresre tervezett nyugdíjrendszer alapvető jellemzője változott meg. Az akkori nagyszabású tervek szerint a tisztán szolidaritási elven működő állami nyugdíjbiztosítás mellé betársultak egyrészt a magánnyugdíjpénztárak, másrészt az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak. A reform előnyei azonban csak akkor bontakozhatnak ki, ha az időskori biztonságot idővel a társadalombiztosítási és magánnyugdíj-pénztári pillér együttesen garantálja.

Kötelező és előnyös

Kötelező pénztártagság hiányában azonban a vegyes finanszírozású rendszerre való átállás időtartama húzódik, illetve nem is valósul meg teljes körűen. A pályakezdők kötelező pénztártagságának visszaállítása a remények szerint részben orvosolni tudja ezeket a problémákat. Így ugyanis éppen azok számára válik ismét kötelezővé a magánnyugdíjpénztárba való belépés, akiknek ez a számítások szerint egyértelműen előnyös. A pénztárba belépni szándékozók összesen 24 magánnyugdíjpénztár közül választhatnak, ezek közül hat olyan van, amelynek százezernél is magasabb az ügyfélszáma. A PSZÁF adatai alapján 2002 végén összesen 2,2 millió magánpénztári tag volt Magyarországon, közülük 1,9 millió a hat legnagyobb cég kötelékében.

Korlátozott kilépés

A magánpénztárnál egyébként csak korlátozottan van lehetőség a tagság megszüntetésére, a jogszabályok módosítása miatt azonban most a pályájukat 2002-ben megkezdőkre és az 1998. július 1. és 2001. december 31. között tagságra kötelezett pályakezdőkre átmeneti szabályok vonatkoznak. Ezek alapján akik 2002-ben váltak pályakezdővé, és 2002. december 31-én tagjai voltak valamely magánnyugdíjpénztárnak, azok idén december 31-ig egy alkalommal meggondolhatják magukat, és visszaléphetnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Ugyanezen határidőig biztosítotti jogviszonyuk alapján beléphetnek magánnyugdíjpénztárba azok, akik 1998. június 30. és 2003. január 1. között váltak első alkalommal biztosítottá, és 2002. december 31-én nem voltak tagjai magánnyugdíjpénztárnak, vagy 2002. január 1-jét követően (pályakezdőként) visszaléptek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.