Judit
3 °C
7 °C

Jobb üzlet a magánnyugdíj, mint az önkéntes

2007.03.01. 00:14
Folytatódik a hazai magán-nyugdíjpénztári szektor növekedése. A pénztárak vagyona 30 százalék feletti ütemben nőtt 2006-ban, miközben a tagság is dinamikusan bővült – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének előzetes adataiból. A nyugdíjpénztári befizetések is növekednek, miközben a működési költségek nem követik ezt az ütemet.

A hazai magán-nyugdíjpénztári ágazat növekedése továbbra is töretlen. A pénzügyi felügyelet előzetes adatai alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok száma 2006 végére elérte a 2,65 millió főt, ami egy év alatt 165 ezer új tagot jelent. A vagyon növekedése ennél is dinamikusabb volt tavaly: az 1500 milliárd forintot megközelítő vagyon mintegy 32,4 százalékkal bővülésről tanúskodik.

A nyugdíjpénztári tagság bővülési üteme folyamatosan növekszik, így a múlt év végén 5,7 százalékkal volt több magánnyugdíjpénztári tag, mint 2005 végén. A vagyon bővülésének üteme ugyanakkor 2005 eleje óta folyamatosan csökkent, egészen 2006 utolsó negyedévéig, amikor ismét meghaladta a 32 százalékot.

Dinamikusan növekvő befizetések

A tavalyi utolsó negyedévében a teljes pénztári befizetések 68 milliárd forintot tettek ki. Habár ez az adat elmarad a második és harmadik negyedéves értéktől, az eltérés nagy része a szezonális hatásnak tudható be. Tavaly összesen 274,4 milliárd forint áramlott az ágazatba a befizetések révén, ez 11,9 százalékkal magasabb a megelőző évinél.

A befizetések növekedésében két fő tényező játszik szerepet: az új belépők révén keletkező többletbefizetések és a pénztártagok bruttó bérének növekedéséből fakadó tagdíjnövekedés. 2006-ban nemzetgazdasági szinten a bruttó bérek nominálisan 8,1 százalékkal növekedtek, és feltételezve, hogy ugyanez igaz a magánnyugdíjpénztárak tagságára is látható, hogy az új belépők tagdíjai révén mintegy 3,53 százalékkal növekedtek a pénztárakba érkező befizetések, ami elmarad a tagság bővülésének ütemétől.

Ezek alapján az új belépők egy főre jutó magánnyugdíjpénztári befizetése csupán 62 százaléka a régebbi pénztártagok átlagos befizetéseinek (feltételezve, hogy a tagság átlagos nyugdíjjárulék-kulcsa nem változott érdemben 2006-ban), ami egyértelműen annak tudható be, hogy az új pénztártagok körét a friss pályakezdők alkotják.

Kevesebb megy működésre

A nyugdíjpénztárak működési költségeiben jelentős részt kapnak a fíx költségek, amelyek a pénztár tagságának és kezelt vagyonának növekedésével sem változnak számottevő mértékben. A méretgazdaságossági hatások érvényesülését is tükrözi, hogy a magánnyugdíjpénztárak működési költségei egyre kisebb ütemben növekednek, a 2003-as 30 százalék feletti értékkel szemben tavaly csak 8,31 százalékkal nőtt ez a költségelem, miközben a teljes befizetés közel 12 százalékkal bővült.

Mindez azt eredményezi, hogy csökken a tagdíjak működési tartalék javára elkülönített részének aránya. Ez azért fontos, mert a legújabb szabályok szerint a pénztárak 2007-ben a tagdíjak 6 százalékát, míg 2008-ban csupán 4,5 százalékát különíthetik el működési tartalékként, ami azonban ezek alapján teljesíthető célkitűzésnek tűnik.

Megtorpannak az önkéntes pénztárak?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona a 2005 negyedik negyedévében tapasztalt megugrást követően kisebb ütemben növekedett tovább, így 2006 végén mintegy 688 milliárd forintot tett ki a pénztárak vagyona.

Az önkéntes pénztárak tagsága ugyanakkor az évek óta tartó folyamatos növekedés után 2006 negyedik negyedévében csökkent, a szeptember végi 1,35 millió taghoz képest 2006 végén már csak 1,285 millió tagot számlált az ágazat.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba érkező befizetések növekedése is megtorpanni látszik 2006-ban, a 2005-ös befizetésekhez képest csupán 1,59 százalékkal érkezett több befizetés tavaly az önkéntes pénztárakba, szemben a tavaly előtti 10 százalékot is meghaladó növekedéssel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?