Móric
14 °C
15 °C

Jobb üzlet a magánnyugdíj, mint az önkéntes

2007.03.01. 00:14
Folytatódik a hazai magán-nyugdíjpénztári szektor növekedése. A pénztárak vagyona 30 százalék feletti ütemben nőtt 2006-ban, miközben a tagság is dinamikusan bővült – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének előzetes adataiból. A nyugdíjpénztári befizetések is növekednek, miközben a működési költségek nem követik ezt az ütemet.

A hazai magán-nyugdíjpénztári ágazat növekedése továbbra is töretlen. A pénzügyi felügyelet előzetes adatai alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok száma 2006 végére elérte a 2,65 millió főt, ami egy év alatt 165 ezer új tagot jelent. A vagyon növekedése ennél is dinamikusabb volt tavaly: az 1500 milliárd forintot megközelítő vagyon mintegy 32,4 százalékkal bővülésről tanúskodik.

A nyugdíjpénztári tagság bővülési üteme folyamatosan növekszik, így a múlt év végén 5,7 százalékkal volt több magánnyugdíjpénztári tag, mint 2005 végén. A vagyon bővülésének üteme ugyanakkor 2005 eleje óta folyamatosan csökkent, egészen 2006 utolsó negyedévéig, amikor ismét meghaladta a 32 százalékot.

Dinamikusan növekvő befizetések

A tavalyi utolsó negyedévében a teljes pénztári befizetések 68 milliárd forintot tettek ki. Habár ez az adat elmarad a második és harmadik negyedéves értéktől, az eltérés nagy része a szezonális hatásnak tudható be. Tavaly összesen 274,4 milliárd forint áramlott az ágazatba a befizetések révén, ez 11,9 százalékkal magasabb a megelőző évinél.

A befizetések növekedésében két fő tényező játszik szerepet: az új belépők révén keletkező többletbefizetések és a pénztártagok bruttó bérének növekedéséből fakadó tagdíjnövekedés. 2006-ban nemzetgazdasági szinten a bruttó bérek nominálisan 8,1 százalékkal növekedtek, és feltételezve, hogy ugyanez igaz a magánnyugdíjpénztárak tagságára is látható, hogy az új belépők tagdíjai révén mintegy 3,53 százalékkal növekedtek a pénztárakba érkező befizetések, ami elmarad a tagság bővülésének ütemétől.

Ezek alapján az új belépők egy főre jutó magánnyugdíjpénztári befizetése csupán 62 százaléka a régebbi pénztártagok átlagos befizetéseinek (feltételezve, hogy a tagság átlagos nyugdíjjárulék-kulcsa nem változott érdemben 2006-ban), ami egyértelműen annak tudható be, hogy az új pénztártagok körét a friss pályakezdők alkotják.

Kevesebb megy működésre

A nyugdíjpénztárak működési költségeiben jelentős részt kapnak a fíx költségek, amelyek a pénztár tagságának és kezelt vagyonának növekedésével sem változnak számottevő mértékben. A méretgazdaságossági hatások érvényesülését is tükrözi, hogy a magánnyugdíjpénztárak működési költségei egyre kisebb ütemben növekednek, a 2003-as 30 százalék feletti értékkel szemben tavaly csak 8,31 százalékkal nőtt ez a költségelem, miközben a teljes befizetés közel 12 százalékkal bővült.

Mindez azt eredményezi, hogy csökken a tagdíjak működési tartalék javára elkülönített részének aránya. Ez azért fontos, mert a legújabb szabályok szerint a pénztárak 2007-ben a tagdíjak 6 százalékát, míg 2008-ban csupán 4,5 százalékát különíthetik el működési tartalékként, ami azonban ezek alapján teljesíthető célkitűzésnek tűnik.

Megtorpannak az önkéntes pénztárak?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona a 2005 negyedik negyedévében tapasztalt megugrást követően kisebb ütemben növekedett tovább, így 2006 végén mintegy 688 milliárd forintot tett ki a pénztárak vagyona.

Az önkéntes pénztárak tagsága ugyanakkor az évek óta tartó folyamatos növekedés után 2006 negyedik negyedévében csökkent, a szeptember végi 1,35 millió taghoz képest 2006 végén már csak 1,285 millió tagot számlált az ágazat.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba érkező befizetések növekedése is megtorpanni látszik 2006-ban, a 2005-ös befizetésekhez képest csupán 1,59 százalékkal érkezett több befizetés tavaly az önkéntes pénztárakba, szemben a tavaly előtti 10 százalékot is meghaladó növekedéssel.