Szilárda
-4 °C
2 °C

Még sincs visszaút az állami nyugdíjrendszerbe

2007.10.18. 17:01
Néhány óra leforgása alatt a kormány kihátrált a módosító indítvány mögül, amely lehetővé tenné a visszalépést az állami nyugdíjpillérbe. Pedig koalíciós képviselők jegyezték, és órákkal korábban a kormány még támogatta. Az indítványt aztán csütörtök reggel vissza is vonták.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kiakadt az elképzeléstől, hogy a 49 év felettiek egy egyszeri akció keretében visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe. Kormányhoz közeli forrásoktól származó információink szerint az ő kezdeményezésére határolódott el a kabinet tegnap késő este a tervtől.

Mint tegnap elsőként megírtuk, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a kormány álláspontját ismertető, a kabinetet képviselő pénzügyminisztériumi tisztségviselő - és a gazdasági bizottság egésze, kormánypárti és ellenzéki képviselőstül - támogatta a szocialista Szabó Lajos és a szabad demokrata Gegesy Ferenc által beadott módosító indítványt, amely megnyitná a visszalépés lehetőségét sok tízezer embernek. A javaslat értelmében az idei év végéig 50. életévüket betöltő, vagy azt már betöltött, valamelyik magánnyugdíjpénztárba önként belépett személyek 2010 végéig visszaléphetnének az állami nyugdíjrendszerbe. Az indoklás szerint ők rosszul jártak a magánnyugdíj-pénztári tagság választásával, és amikor erről döntöttek, nem számoltak a következményekkel.

Mit is mondott a kormány?

Lapunk úgy tudja, bár a tegnapi kormányülés napirendi pontjai között nem szerepelt a téma, Kóka János SZDSZ-elnök külön kérésére mégis beszéltek róla. Budai Bernadett kormányszóvivő mindensetre visszahívást ígért annak kapcsán, hogy valóban a gazdasági miniszter kezdeményezésére tárgyalta-e a javaslatot a kormány, de ez mindeddig nem történt meg.

Forrásaink azt állították, Kóka felháborodott azután, hogy meglátta az Indexen a politikai vihart kiváltó cikket. A kormányülésen támogatást is szerzett ahhoz, hogy mégse nyissák meg a visszautat az állami pillérbe - azzal, hogy ha elindultak egy úton 1997-ben, ne forduljanak vissza -, érveit pedig a miniszterelnök is akceptálta.

Budai Bernadett is megerősítette, hogy a kormány nem támogatta és most sem támogatja a szóban forgó módosító indítványt. Úgy fogalmazott: senki sem akarta támogatni, csak a Pénzügyminisztérium hajlott a változtatásra. Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára a mai sajtótájékoztatóján ennek ellentmondva kijelentette, a kormány még nem döntött a kérdésben, és a jövő heti ülésen fogja kialakítani álláspontját.

Hogyan fordulhat elő ilyen?

Az ügy zavaros. Valóban igaz, hogy a visszalépés lehetővé tételét az elmúlt egy évben több ízben propagálta a pénzügyi tárca, a minisztérium szakértői a nyugdíjkerekasztal ülésein jelezték, hogy a PM fontolóra vette ezt. És igaz az is, hogy a tegnapi gazdasági bizottsági ülésen a pénzügyminisztériumi tisztségviselő - a gyakorlat szerint - a kormány nevében foglalt állást a módosítás mellett.

A bankok megússzák?

Tátrai Miklós azt is cáfolta, hogy elállt volna a kormány a banki céltartalékok jövő évre tervezett megadóztatásától. Jelenleg az adócsomagban szereplő elképzelések vannak érvényben, és csak a jövő heti kormányülésen alakítja ki álláspontját a kabinet. Hozzátette, hogy akkor számos ponton lesz más a kormány elképzelése ahhoz képest, amit az adócsomag jelenleg tartalmaz.

De még az is igaz, hogy a módosító beadása (kedd késő délután) és a gazdasági bizottság ülése (szerda délelőtt 11 órától) között nem volt kormányülés, így a módosításról ebben az időben véleményt nem formálhatott a kabinet. Nem elhanyagolható kérdés, hogy egyáltalán megfogalmazódhat-e egyáltalán ilyen súlyos ügyben akár kormányzati, akár koalíciós biztatás hiányában bármilyen elképzelés és terv.

Most a kormány és az ominózus módosító indítványt kézjegyükkel ellátó koalíciós honatyák abba kapaszkodnak, hogy nem kormány-, illetve frakcióálláspontot közölt a PM munkatársa, hanem csupán szakmai véleményét fogalmazta meg. Tátrai Miklós a mai sajtótájékoztatón azt mondta, a bizottsági ülésen részt vevő kollégák nem politikai, hanem szakmai álláspontot képviselnek.

Magyarázatok

A nagy port felvert módosító indítványt jegyző Gegesy Ferenc azt mondta, valójában nem ő az ötletgazda, hanem a Pénzügyminisztérium. Amely a benyújtásra rendelkezésre álló határidő lejárta előtt nem sokkal eléjük tolt egy 40-50 módosító indítványból álló csomagot, és ők alákanyarintották nevüket. (Bevett gyakorlat, hogy képviselők kézjegyükkel látják el azokat a módosítókat, amelyek igazából a kormány vagy valamely kormányzati szerv elképzeléseit tükrözik.) Gegesy lapunk megkeresésére kifejtette, a pakkból két olyan javaslatot is aláírt (az egyik természetesen ez), amelyről nem tudta eldönteni, hogy egyezik-e pártjának véleményével. Elmondása szerint Szabó Lajossal abban maradtak, annak ellenére, hogy sem az SZDSZ-nél, sem az MSZP-nél nincs még a frakciónak álláspontja, mégis beadják a módosítót, és ha később bármelyik koalíciós fél jelzi, hogy számára nem elfogadható a javaslat, visszavonják.

Az Index egyes forrásai azt állították az ügyről, hogy az azért robbanhatott ki, mert "bár egyik koalíciós frakcióban sem volt komoly támogatás mögötte, néhány szocialista képviselő a PM-mel összejátszva mégis bele akarta tenni az adócsomagba az indítványt". Ezt a feltételezést méltatlannak tartja Szabó Lajos. Az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője szerint semmilyen összejátszás nem történt, és addig nem kíván érdemben foglalkozni ezzel az állítással, amíg annak gazdája saját névvel nem vállalja a véleményét.

A kormányülésen tehát a kabinet nem állt ki az elképzelés mellett. Ma reggelre pedig a szóban forgó módosító javaslatot benyújtó két képviselő visszavonta az indítványt. Gegesy ezt azzal indokolta, hogy frakciójából ilyen jelzést kapott. Szabó Lajos kérdésünkre azt mondta, hogy a szocialista frakció sem a benyújtás előtt, sem a visszavonás előtt tartalmában nem vizsgálta a módosító indítványt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!