Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hetvenmilliárd kell a nyugdíjemelésre

2003.10.20. 08:59
Ebben az évben már a novemberben esedékes nyugdíjaknál érvényesíti a kormány az - idén - egységesen 2,2 százalékos mértékű kompenzációt.
A következő hónapban kétféle jogcímen és két időpontban jutnak járandóságukhoz az érintettek: egyrészt a 2,2 százalékos emelést jelentő évközi kompenzációt, másrészt a 13. havi nyugdíj egy hétre eső összegét kézbesíti a posta. A tervek szerint egyszerre, de elkülönítve hozza a postás a visszamenőleges kompenzációt és az 53. heti nyugdíjat. A pénzügyi tárca szerint az utóbbi szintén tartalmazza a 2,2 százalékos pluszt, ami 0,7 milliárd forinttal növeli a kiadásokat. Összesen 69,5 milliárd forinttal nőnek ezek az ellátások, ebből az évközi kompenzáció forrásigénye 36 milliárd, az 53. heti kifizetése pedig 33,5 milliárd forintot igényel. A PM szerint az 53. heti nyugdíj fedezetét tartalmazza a költségvetés.

6,3 százalék

Jövő januártól 6,3 százalékkal emelkednek a járandóságok a költségvetési törvénytervezet szerint. A Nyugdíjbiztosítási Alap kiadási főösszege az idei 1501 milliárdos előirányzatról 1669 milliárdra bővül. A nyugdíjakra, nyugdíjszerű ellátásokra fordított előirányzat tartalmazza az 53. és az 54. heti nyugdíjak forrását, valamint az idén végrehajtott özvegyi nyugdíjemelés áthúzódó hatásából adódó többletet is. A létszámváltozás miatt jövőre kevesebb nyugdíjassal számol ugyan a tervezet, ám ezzel párhuzamosan a növekvő átlagos szolgálati idő és más automatizmusok épp ellentétes hatással lesznek a kiadásokra.

Törvénymódosítás

A költségvetési tervezetben módosítanák a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997-es törvényt is. Az indoklás szerint a részmunkaidőben foglalkoztatottaknak kedvező az a változás, mely szerint jövő januártól az arányos szolgálatiidő-számítást csak a nyugdíj összegének kiszámításánál kell alkalmazni, a nyugdíjra való jogosultság megállapításánál - a jelenlegi szabályozástól eltérően - már nem. Módosulnak a korhatár feletti nyugdíjazás esetén járó nyugdíjnövelés szabályai is. A jövő évtől valamennyi teljes nyugdíjra jogosító szolgálati idővel rendelkező, a reá irányadó korhatárt betöltött állampolgár jogosult lesz jövőbeli nyugellátásának növelésére, ha legalább egy hónapot tovább dolgozik a nyugdíj igénylése nélkül. Minden harminc nap után az eddigi 0,3 százalék helyett 0,5 százalékkal emelkedhet a nyugdíj.