Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Többet kereshetünk a nyugdíjpénztárakkal

2006.11.16. 15:41
A kormány rendeletmódosítása nyomán változnak az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak és a magánnyugdíjpénztárak befektetési lehetőségeit meghatározó szabályok. A pénztártagok befizetéseit januártól különböző kockázatú portfoliókba kell befektetni.

Az elmúlt hónapokban számos olyan jogszabályi változás vált ismertté, amelyek megváltoztatják a rendszer működési környezetét. A kormány által elfogadott rendeletmódosítások a júliusi törvénymódosítások részletes szabályait határozzák meg. Ezek szerint a pénztárak lehetséges befektetési eszközei bővülnek, és a magánnyugdíjpénztárak számára 2007-től lehetőségként, 2009-től pedig kötelező jelleggel bevezetik a választható portfóliós rendszert.

A jogszabályok 2007-től maximálják a nyugdíjpénztárak működési költségszintjét, ez azt jelenti, hogy január 1-jétől a költségek nem haladhatják meg a hat százalékot. Ez a limit 2008-ra 4,5 százalék alá csökken.

Természetesen a pénztáraknak továbbra is az elvárható legnagyobb gondossággal kell kezelniük a pénztártagok befizetéseit, de a dinamikusabb befektetési politikát megengedő jogszabályváltozásoknak köszönhetően a pénztártagok a jövőben nagyobb hozamokat élvezhetnek - tájékoztatta az Indexet a kormányszóvivő. 2009-től a magánnyugdíjpénztárak kötelesek legalább három alternatívát kínálni a tagoknak: klasszikus, kiegyensúlyozott, illetve növekedési portfoliót. Ezek eltérő kockázati és várható hozamszinttel rendelkeznek. Ha a pénztártag nem választ önkéntesen portfóliót, akkor automatikusan a nyugdíjazásáig hátralévő idő alapján sorolják be valamelyikbe. Akinek több mint 15 éve van hátra a nyugdíjig, annak a növekedési portfolióba, akinek 5-15 éve, a kiegyensúlyozottba, akinek kevesebb mint 5 éve, annak a klasszikus portfolióba kell befektetni a befizetéseit, illetve a tagdíjait.

Lényeges változás, hogy a hatékonyabb ellenőrizhetőség érdekében az egységes bevallásokat a munkáltatónak januártól az APEH-hez kell benyújtania. Így könnyebben ellenőrizhetővé válik, ha valamelyik munkáltató elmarad a befizetéssel vagy a bevallással.