Olivér
5 °C
8 °C

Ma még leadózhatjuk a pénzt, ami nincs

2007.02.05. 10:41
A házipénztáradóról szóló törvényt ugyan megsemmisítette az Alkotmánybíróság, hatályos maradt azonban a rendelkezés, amely engedélyezi, hogy február 5-ig kedvezményesen lehessen pénzt kivenni a vállalkozásból. A könyvelők szerint nem sokan élnek a lehetőséggel.

A tavaly nyári adócsomag egyik törvénye vezette volna be a házipénztáradót. A kormány ezzel azokat a pénzügyminisztérium által tízmilliárdosra becsült összegeket adóztatta volna meg, amelyek papíron egy-egy cég házipénztárában vannak, valójában azonban már elköltötték őket.

Könnyítés záros határidőre 

Noha a törvényt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, hatályban hagyta a rendelkezést, amely megkönnyítette azok dolgát, akik ki akarták üríteni a mesterségesen, adóelkerülés céljából felduzzasztott házipénztárt. A parlament ezért ezt a szabályt megszüntette, de a törvényi határidők miatt a könnyítés csak február 6-án lép hatályba.

Így február 5-ig a normál 25 vagy 35 százalékos adókulcs helyett mindössze 10 százalékos osztalékadóval vehetik ki a cégek pénztárából a pénzt. Akik élni akarnak a lehetőséggel, azoknak ki kell számolniuk a tavaly január 1-je és augusztus 31-e közötti időszak átlagos napi készpénz-záróegyenlegét és készpénzforgalmát.

Ha az előbbi meghaladja az utóbbi dupláját, a tavalyi eredmény alapján fizetett osztalék adója a napi készpénzegyenleg mértékéig 10 százalék. Vagyis ha a pénztárban lévő teljes összegnél nem több az osztalék, akkor kedvezményes adót lehet fizetni. Ha a pénztárban lévő pénznél több az osztalék, a különbség feletti osztalékrész után a normál 25, illetve 35 százalékos terhet kell leróni.

Le van ez papírozva 

A könyvelők tapasztalatai szerint eddig nem sok cég élt a lehetőséggel. Lengyel Tibor, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke kérdésünkre elmondta: inkább csak a kisebb, a pénztárban néhány százezer vagy egy-két millió forintot felgyűjtő vállalkozások választják a megoldást. Azoknál a cégeknél, ahol tíz- vagy százmilliókról lehetne szó, nincs pénztárban felduzzasztott pénzállomány, és az adóelkerülést már megfelelően lepapírozták, mondta a szakember.

A vállalkozásoknak ráadásul számos feltételt kell teljesíteniük, hogy a lehetőséget ki tudják használni – figyelmeztetett Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. A törvény szerint február 5-ig minden szükséges számításnak rendelkezésre kell állni, a 2006. évről szóló mérleget el kell fogadni, és a magánszemélynek eddig az időpontig meg kell kapnia az osztalékot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?