Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Ma még leadózhatjuk a pénzt, ami nincs

2007.02.05. 10:41
A házipénztáradóról szóló törvényt ugyan megsemmisítette az Alkotmánybíróság, hatályos maradt azonban a rendelkezés, amely engedélyezi, hogy február 5-ig kedvezményesen lehessen pénzt kivenni a vállalkozásból. A könyvelők szerint nem sokan élnek a lehetőséggel.

A tavaly nyári adócsomag egyik törvénye vezette volna be a házipénztáradót. A kormány ezzel azokat a pénzügyminisztérium által tízmilliárdosra becsült összegeket adóztatta volna meg, amelyek papíron egy-egy cég házipénztárában vannak, valójában azonban már elköltötték őket.

Könnyítés záros határidőre 

Noha a törvényt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, hatályban hagyta a rendelkezést, amely megkönnyítette azok dolgát, akik ki akarták üríteni a mesterségesen, adóelkerülés céljából felduzzasztott házipénztárt. A parlament ezért ezt a szabályt megszüntette, de a törvényi határidők miatt a könnyítés csak február 6-án lép hatályba.

Így február 5-ig a normál 25 vagy 35 százalékos adókulcs helyett mindössze 10 százalékos osztalékadóval vehetik ki a cégek pénztárából a pénzt. Akik élni akarnak a lehetőséggel, azoknak ki kell számolniuk a tavaly január 1-je és augusztus 31-e közötti időszak átlagos napi készpénz-záróegyenlegét és készpénzforgalmát.

Ha az előbbi meghaladja az utóbbi dupláját, a tavalyi eredmény alapján fizetett osztalék adója a napi készpénzegyenleg mértékéig 10 százalék. Vagyis ha a pénztárban lévő teljes összegnél nem több az osztalék, akkor kedvezményes adót lehet fizetni. Ha a pénztárban lévő pénznél több az osztalék, a különbség feletti osztalékrész után a normál 25, illetve 35 százalékos terhet kell leróni.

Le van ez papírozva 

A könyvelők tapasztalatai szerint eddig nem sok cég élt a lehetőséggel. Lengyel Tibor, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke kérdésünkre elmondta: inkább csak a kisebb, a pénztárban néhány százezer vagy egy-két millió forintot felgyűjtő vállalkozások választják a megoldást. Azoknál a cégeknél, ahol tíz- vagy százmilliókról lehetne szó, nincs pénztárban felduzzasztott pénzállomány, és az adóelkerülést már megfelelően lepapírozták, mondta a szakember.

A vállalkozásoknak ráadásul számos feltételt kell teljesíteniük, hogy a lehetőséget ki tudják használni – figyelmeztetett Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. A törvény szerint február 5-ig minden szükséges számításnak rendelkezésre kell állni, a 2006. évről szóló mérleget el kell fogadni, és a magánszemélynek eddig az időpontig meg kell kapnia az osztalékot.