Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Óriásprojekt Óbudán

2006.09.22. 08:40
Az év végére elkészülhetnek a végleges tervek az óbudai gázgyár ingatlanfejlesztési projektjével kapcsolatban. A beruházás előkészítésére és vagyonkezelésére megalapított Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. szeptember 15-én leadta az ideiglenes tervet - tájékoztatta a Világgazdaságot Gróf Imre, a cég vezérigazgatója.

A várhatóan öt-tíz évig tartó projekt költségeit egyelőre meglehetősen nehéz megbecsülni, de mindenképpen tízmilliárd forintos nagyságrendű beruházásról van szó. Nem dőlt el ugyanakkor, hogy az átépítést állami vagy magánforrásokból finanszírozzák. A júliusban, 348,75 millió forint jegyzett tőkével bejegyzett BVV Zrt. 80 százalékban a főváros, 20 százalékban a Graviton Invest tulajdona, de az ingatlant a társaság csak vagyonkezelésbe kapja.

A volt óbudai gázgyár mintegy 21 hektáros területén a revitalizációs program eredményeként a Duna mentén zöld jellegű, többfunkciós, élő városias terület lesz, amely az elképzelések szerint a jövőben is megőrzi a karakteres ipari, építészeti és technológiai örökséget. A fejlesztés egyik iránya a kulturális és fesztiválpark kialakítása; ez múzeumi, rekreációs és szabadtéri rendezvények megtartására alkalmas helyszín lesz, jelentős nagyságú zöld területtel. A másik várhatóan szóba jöhető irány a Technopolisz, az irodapark-dominanciájú fejlesztés, amelyet a tágabb térség számára is nyitott sport-szabadidős, konferencia-, képzési-oktatási funkciókkal egészítenek ki.

A fejlesztési irányokról szóló végleges terv elfogadása után írják ki a pályázatokat, és az ingatlanfejlesztő cégek ajánlatát várják a megvalósításhoz. A vezérigazgató hangsúlyozta: a jelenlegi ismeretek szerint sem fővárosi, sem központi költségvetési forrás nincs a tervek megvalósítására. A területen egyebek között 16 műemléki épület van, és régészeti feltárások is folynak, ez befolyásolja a projekt megvalósításának idejét és költségeit - magyarázta Gróf Imre.  • Vennék
  • Bankszámla