Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriásprojekt Óbudán

2006.09.22. 08:40
Az év végére elkészülhetnek a végleges tervek az óbudai gázgyár ingatlanfejlesztési projektjével kapcsolatban. A beruházás előkészítésére és vagyonkezelésére megalapított Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. szeptember 15-én leadta az ideiglenes tervet - tájékoztatta a Világgazdaságot Gróf Imre, a cég vezérigazgatója.

A várhatóan öt-tíz évig tartó projekt költségeit egyelőre meglehetősen nehéz megbecsülni, de mindenképpen tízmilliárd forintos nagyságrendű beruházásról van szó. Nem dőlt el ugyanakkor, hogy az átépítést állami vagy magánforrásokból finanszírozzák. A júliusban, 348,75 millió forint jegyzett tőkével bejegyzett BVV Zrt. 80 százalékban a főváros, 20 százalékban a Graviton Invest tulajdona, de az ingatlant a társaság csak vagyonkezelésbe kapja.

A volt óbudai gázgyár mintegy 21 hektáros területén a revitalizációs program eredményeként a Duna mentén zöld jellegű, többfunkciós, élő városias terület lesz, amely az elképzelések szerint a jövőben is megőrzi a karakteres ipari, építészeti és technológiai örökséget. A fejlesztés egyik iránya a kulturális és fesztiválpark kialakítása; ez múzeumi, rekreációs és szabadtéri rendezvények megtartására alkalmas helyszín lesz, jelentős nagyságú zöld területtel. A másik várhatóan szóba jöhető irány a Technopolisz, az irodapark-dominanciájú fejlesztés, amelyet a tágabb térség számára is nyitott sport-szabadidős, konferencia-, képzési-oktatási funkciókkal egészítenek ki.

A fejlesztési irányokról szóló végleges terv elfogadása után írják ki a pályázatokat, és az ingatlanfejlesztő cégek ajánlatát várják a megvalósításhoz. A vezérigazgató hangsúlyozta: a jelenlegi ismeretek szerint sem fővárosi, sem központi költségvetési forrás nincs a tervek megvalósítására. A területen egyebek között 16 műemléki épület van, és régészeti feltárások is folynak, ez befolyásolja a projekt megvalósításának idejét és költségeit - magyarázta Gróf Imre.