Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem omlik össze a panel

2007.02.23. 14:41
Az optimistább várakozásoknak megfelelően indult az év az ingatlanpiacon, a megszorító intézkedések nem ártottak annyit, mint amennyire féltek azoktól. Az újabb parát az idei második félévben az ingatlanadó 2008-ra várható bevezetése jelentheti. A panelek továbbra is eladható, a távhőemelések ellenésre sem nőtt robbanásszerűen a kínálat.

Az optimistább várakozásoknak megfelelően indult az idei év a lakáspiacon, a megszorító intézkedések miatti piaci félelem egyelőre túlzottnak bizonyult – írja év eleji elemzésében az Otthon Centrum (OC). Ebben az évben nem várható a Gyurcsány-csomaghoz hasonló parát okozó, azonnal visszaesést valószínűsítő kormányzati intézkedés, de ősztől a 2008-ra ígért ingatlanadó már visszavetheti a piacot.

Az új lakások idén az inflációtól némileg elmaradó, 5-7 százalékos mértékben drágulhatnak – de mivel a lakáspiac rendkívül szegmentált, lesznek olyan területek, ahol ennél sokkal nagyobb drágulás várható –, a használt lakások piacán nehezebb az árakat előrejelezni.

Az eladó lakások ötöde panel

Az biztosnak tűnik, hogy az előzetes félelmek ellenére a panelpiacon még nincs kírízis. Voltak, akik arra számítottak, hogy a lakótelepi otthonok kínálata – elsősorban a távhőköltségek megugrása miatt – drasztikusan megnő, és így eladhatatlanná válnak a panellakások.

Ezzel szemben az OC adatai azt mutatják, hogy egyelőre nem mutatkozik látványos kínálatbővülés a panelpiacon. Az újonnan piacra lépő használtlakás állományon belül az elmúlt fél évben konstans, 15-18 százalék közötti a panelek aránya. Mindemellett vélhetően azoknak van a legkisebb esélyük lakásminőség-romlás nélküli cserére, akiknek a legnagyobb gondot okozza az emelkedő távhődíj.

A panelek persze – főként a fővárosban, a pesti oldal külső kerületeiben – továbbra is nehezen eladhatók. Ugyancsak nehéz megszabadulni a nagy alapterületű, házon belül rossz elhelyezkedésű gangos bérházi lakásoktól, valamint valamint a 20-30 éves, többszintes, uniformizált kialakítású családi házaktól.

Tudatos vásárlók

A rosszabb minőségű lakások eladóinak dolga azért is, mert az OC szerint a lakásvásárlók tudatossága nő, piaci ismeretük folyamatosan bővül. A minőség iránti igény minden szegmensben hangsúlyosan megjelenik. Az újlakást vásárlók számára mára már nem csak a beruházó, hanem a kivitelező referenciái is döntő fontossággal bírnak.

A fő keresési kritériumokban – méretek, árak, szobaszám – nincs érdemleges változás. Újabb reneszánszát éli viszont a "zöldövezet", és nem csupán a hirdetések szlogenjeiben. Mind a budai, mind a pesti oldalon várható újabb beruházások indulása klasszikus, vagy újonnan felfedezett természetközeli területeken, a főváros környéki agglomerációs övezetben is számos nagyobb, elsősorban családokat célzó projekt áll előkészítés alatt.