Marcell
19 °C
32 °C

Még nem omlik össze a panel

2007.02.23. 14:41
Az optimistább várakozásoknak megfelelően indult az év az ingatlanpiacon, a megszorító intézkedések nem ártottak annyit, mint amennyire féltek azoktól. Az újabb parát az idei második félévben az ingatlanadó 2008-ra várható bevezetése jelentheti. A panelek továbbra is eladható, a távhőemelések ellenésre sem nőtt robbanásszerűen a kínálat.

Az optimistább várakozásoknak megfelelően indult az idei év a lakáspiacon, a megszorító intézkedések miatti piaci félelem egyelőre túlzottnak bizonyult – írja év eleji elemzésében az Otthon Centrum (OC). Ebben az évben nem várható a Gyurcsány-csomaghoz hasonló parát okozó, azonnal visszaesést valószínűsítő kormányzati intézkedés, de ősztől a 2008-ra ígért ingatlanadó már visszavetheti a piacot.

Az új lakások idén az inflációtól némileg elmaradó, 5-7 százalékos mértékben drágulhatnak – de mivel a lakáspiac rendkívül szegmentált, lesznek olyan területek, ahol ennél sokkal nagyobb drágulás várható –, a használt lakások piacán nehezebb az árakat előrejelezni.

Az eladó lakások ötöde panel

Az biztosnak tűnik, hogy az előzetes félelmek ellenére a panelpiacon még nincs kírízis. Voltak, akik arra számítottak, hogy a lakótelepi otthonok kínálata – elsősorban a távhőköltségek megugrása miatt – drasztikusan megnő, és így eladhatatlanná válnak a panellakások.

Ezzel szemben az OC adatai azt mutatják, hogy egyelőre nem mutatkozik látványos kínálatbővülés a panelpiacon. Az újonnan piacra lépő használtlakás állományon belül az elmúlt fél évben konstans, 15-18 százalék közötti a panelek aránya. Mindemellett vélhetően azoknak van a legkisebb esélyük lakásminőség-romlás nélküli cserére, akiknek a legnagyobb gondot okozza az emelkedő távhődíj.

A panelek persze – főként a fővárosban, a pesti oldal külső kerületeiben – továbbra is nehezen eladhatók. Ugyancsak nehéz megszabadulni a nagy alapterületű, házon belül rossz elhelyezkedésű gangos bérházi lakásoktól, valamint valamint a 20-30 éves, többszintes, uniformizált kialakítású családi házaktól.

Tudatos vásárlók

A rosszabb minőségű lakások eladóinak dolga azért is, mert az OC szerint a lakásvásárlók tudatossága nő, piaci ismeretük folyamatosan bővül. A minőség iránti igény minden szegmensben hangsúlyosan megjelenik. Az újlakást vásárlók számára mára már nem csak a beruházó, hanem a kivitelező referenciái is döntő fontossággal bírnak.

A fő keresési kritériumokban – méretek, árak, szobaszám – nincs érdemleges változás. Újabb reneszánszát éli viszont a "zöldövezet", és nem csupán a hirdetések szlogenjeiben. Mind a budai, mind a pesti oldalon várható újabb beruházások indulása klasszikus, vagy újonnan felfedezett természetközeli területeken, a főváros környéki agglomerációs övezetben is számos nagyobb, elsősorban családokat célzó projekt áll előkészítés alatt.