Jenő
-3 °C
6 °C

OECD: Le ne állj a reformokkal, Feri!

2008.04.10. 11:31
Szép, szép az eddigi hiánycsökkentés és az, hogy szerkezeti átalakításokban fogott a kormány, ám a deficitcsökkentést bizony tovább kell folytatni és nem szabad félbehagyni a tervezett reformokat - figyelmeztetett mai sajtótájékoztatóján az OECD helyettes főtitkára. A fejlett államokat tömörítő nemzetközi szervezet több hónapos kutatómunka után fogalmazta meg ajánlásait Magyarország számára. Az OECD szerint vállalni kell a közvéleményben nagy felháborodást kiváltó intézkedéseket is, mert miközben a visegrádi országok zárkóznak az európai életszínvonalhoz, Magyarországon ez a folyamat megállt. Adócsökkentésre nem lesz lehetőség.

Közvetve a kormányválság, pontosabban a népszavazás utáni látható gazdaságpolitikai fordulat veszélyeire hívta fel a figyelmet az OECD jelentése, melyet Aart de Geus, a szervezet helyettes főtitkára mutatott be. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bársonyos reformoknak nevezett irányvonalból szakértők, elemzők épp azt hallják ki, hogy itt bizony érdemi, valódi szerkezeti lépések nem nagyon lesznek az előttünk álló pár évben. (Az eddigi produkciót és a kirajzolódó jövőt taglaló cikket mi magunk is írtunk nem is olyan rég.)

Áldozatokat kell hozni, hogy még kisebb legyen a hiány

A mostani jelentés egyik legfontosabb üzenete a három közül, hogy a költségvetési hiány bizony még mindig magas, a legmagasabb az OECD-országokon belül, ezért a deficit további lefaragására van szükség és 2010-ig a bűvös 3 százalék alá kell vinni a hiányt. Ezért bizony áldozatokat kell hozni, hangsúlyozta a helyettes főtitkár, ám ha megcsináljuk, akkor az hozzájárul a gazdasági növekedés, a stabilitás alapjainak megteremtéséhez.

Alig növekedünk

Az OECD mindösszesen másfél-2 százalék közötti idei gazdasági növekedésre számít Magyarországon. Emlékeztetőül: a jegybank kerek 2 százalékra vitte le nemrég prognózisát, a kormány pedig 2,4 százalékra mérsékelte. Jövőre a bővülési ütem 3,2-3,5 százalék közötti sávba gyorsulhat a nemzetközi szervezet szakértői szerint.

A fiskális konszolidáció eddigi eredményeinek megőrzése azt is jelenti, hogy egy általános adócsökkentést csak az azt ellensúlyozó kiadáscsökkentéssel párhuzamosan lehet megkísérelni. Erre hivatkozott Veres is, aki úgy fogalmazott, a jövő évi adócsökkentésre rendelkezésre álló mozgástér a korábban említettnél - vagyis 200-250 milliárd forintnál - sokkal kevesebb és csak akkora, amekkora a kiadásvisszafogás lesz. Ez finoman arra utal, hogy nulla. A kormányfő az utóbbi hetekben világossá tette ugyanis, hogy a kiadási oldalhoz nem fognak hozzányúlni.

Az OECD ugyanakkor a bérre rakódó, is nagyon magas terhek mérséklését sürgetően nevezte, különösen a munkáltatói tb-járulék csökkentését említve meg.

Nem megállni és ébernek lenni

A másik legfontosabb üzenet, hogy tartani kell magunkat a tervezett reformokhoz. Ezt azzal is indokolta a helyettes főtitkár, hogy a csehek, szlovákok, lengyelek, vagyis versenytársaink szépen zárkóznak fel a fejlett nyugat-európai országok lakosságának életszínvonalára, pontosabban közelítenek hozzá, addig Magyarországon ez a felzárkózás megállt és kritikus a helyzet.

Az előttünk álló reformok keretében kétségtelen, hogy a mai magyar közvéleményben nagy felháborodást kiváltó intézkedésekre is el kell szánni magunkat. A nyugdíjrendszer a mai paraméterek között fenntarthatatlan, a jövőbeli igényeket nem tudja kielégíteni. Ezért tetszik, nem tetszik, a várható élettartam növekedése miatt a nyugdíjkorhatárt, nincs mese, emelni kell. (Ettől szemlátomást ódzkodik a kormány, a napokban Gyurcsány csak azt vetette fel, el kell kezdődni egy vitának arról, hogy jó tíz év múlva el kell kezdeni fokozatosan emelni a korhatárt.) Emellett pedig a korkedvezményes nyugdíjazásra ösztönző szabályok eltörlése is kívánatos lenne.

Az egészségügyben inkább a hatékonyság javításában látja a kiutat a nemzetközi szervezet, nem pedig a források növelésében. Hozzáteszik, hogy a versenyre irányuló javaslatok önmagukban, automatikusan nem emelik a hatékonyságot és a minőséget. Ahhoz konzisztens szabályrendszer kiépítésére és a rendszer folyamatos figyelemmel kísérése is elengedhetetlen. A közoktatásban egyrészt a tanárok folyamatos képzését és a szakma státuszának emelését jelöli meg követendő irányként az OECD, másrészt pedig a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásának javítását sürgeti.

Ezen túl a mind térségbeli összehasonlításban, mind a fejlett országokkal való összevetésben rendkívül alacsony foglalkoztatási rátánkat is növelni kell, teszik hozzá a szervezet szakemberei.

A harmadik legfontosabb üzenet, hogy az intézkedéseket mindig nyomon kell követni, monitorozni kell, hogy a gyakorlatba való átültetésük vajon a terveknek megfelelő hatást váltja-e ki.

Aart de Geus tanácsaik komolyságát, megalapozottságát azzal érzékeltette, hogy szakmai szemszögből vizsgálták az eddigi teljesítményt és az ország előtt álló feladatokat, függetlenül a politikai dimenziótól, vagyis attól, hogy éppen ki kormányoz, a hatalmon levőknek, illetve az ellenzéki erőknek milyen politikai érdekük van. Veres János pénzügyminiszter is érzékeltette, hogy így olvassuk és értelmezzük az OECD-jelentést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?