Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A közkiadások visszafogását javasolja az OECD

2004.05.11. 14:05
Magyarországnak a közkiadások határozottabb visszafogásával kellene megakadályoznia az államháztartás hiányának a terv feletti növekedését és azt, hogy ezzel veszélyeztessék az euró bevezetésének elhalasztását - int az OECD.
A múlt évi hiány megismétlődésének elkerülése érdekében, és azért, hogy az ország hamarabb hasznot húzhasson az eurózóna tagságból, javítani kell a költségvetési folyamatokon és erőteljesebb kötelezettséget kell vállalni a tartós kiadáscsökkentés mellett - olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet féléves jelentésében. Az OECD a pénzügyi egyensúlyi célokat a korábbi teljesítés fényében "nagyratörőeknek" minősíti, és megjegyzi, hogy fennáll azok teljesítésének elmaradása, amennyiben pénzügyi reformok nem szabályozzák a kiadáscsökkentéseket. Magyarországnak a közkiadások határozottabb visszafogásával kellene megakadályoznia az államháztartás hiányának a terv feletti növekedését és azt, hogy ezzel veszélyeztessék az euró bevezetésének elhalasztását - hangsúlyozza a szervezet. Az OECD megjegyzi, hogy Magyarország európai pénzügyi rendszerhez (EMU) való csatlakozásának idejét várhatóan 2009, vagy 2010-re tolják ki, miután a költségvetés 2003 évi hiánya a nemzeti termék 5,9 százalékát érte le.

- A múlt évi hiány megismétlődésének elkerülése érdekében, és azért, hogy az ország hamarabb hasznot húzhasson az eurózóna tagságból, javítani kell a költségvetési folyamatokon és erőteljesebb kötelezettséget kell vállalni a tartós kiadáscsökkentés mellett - olvasható a jelentésben. Az OECD a pénzügyi egyensúlyi célokat a korábbi teljesítés fényében "nagyratörőeknek" minősíti, és megjegyzi, hogy fennáll azok teljesítésének elmaradása, amennyiben pénzügyi reformok nem szabályozzák a kiadáscsökkentéseket.

Az OECD Magyarország idei GDP növekedési ütemét 3,3 százalékra, 2005-re 3,8 százalékra prognosztizálja a 2003 évi 2,9 százalékos növekedés után. A fogyasztói árak emelkedését 2004-ben 6,9 százalékban, 2005-ben 4,8 százalékban adja meg a 2003 évi 4,7 százalékkal szemben. A munkanélküliség 2004-ben 5,9 százalékos, az előző évivel azonos szintű lesz, 2005-ben 5,7 százalékra mérséklődik az OECD szerint.