Gusztáv
-4 °C
1 °C

Öt évre visszamenőleg ellenőrzi a táppénzt az OEP

2005.03.30. 08:18
Öt évre visszamenőleg ellenőrzi az egészségbiztosító azokat, akik kirívóan magas jövedelem után igényeltek táppénzt - tudta meg a Magyar Nemzet. Egy Tolna megyei cég 303 millió forintos jövedelemről állított ki igazolást egy munkatársának, járulékot nem fizettek, a táppénzt azonban felvették volna.

Feljelentést tett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mert egy cég feltehetőleg hamis, évi 303 millió forintos jövedelemről állított ki foglalkoztatói igazolást munkatársának, járulékot nem fizetettek utána, de a táppénzt felvették volna - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bukodi Zsolt, az OEP főosztályvezetője.

Szemet szúrt a több százmilliós összeg

A táppénzt a bevallott jövedelem után számolják ki, 303 millió éves fizetésre naponta több mint 581 ezer forint (mínusz jövedelemadó) járt volna. Az egészségbiztosító ellenőrei azonban felkeresték a cég vezetőit, és kérték, hogy igazolják a megfelelő okmányokkal a több száz milliós jövedelmet. Erre nem voltak hajlandók, ezért a revizorok az adóhatósághoz fordultak, ahol kiderült, hogy ott sincs nyoma a vállalkozásnak.

Az OEP-nél megvizsgálták azt is, hogy a cég más tisztviselői és beosztottjai igényeltek-e korábban táppénzt. Így összesen 20 vállalkozást és 11 személyt hoztak összefüggésbe esetleges csalással. Kiderült, hogy egyikük - feltehetőleg hamis jövedelemigazolások alapján és járulékfizetés nélkül - már rokkantnyugdíjat is kap a nyugdíjfolyósítótól.

Eddig mindössze egy hasonló ügyre derült fény. Könnyen lehet azonban, hogy kisebb összegű csalást már többen is elkövettek ily módon - mondta az OEP főosztályvezetője a napilapnak.

Öt évre visszamenőleg ellenőriznek

Nem ellenőriz minden táppénzigénylést az egészségbiztosító, a vizsgálatokat szúrópróbaszerűen vagy bejelentés alapján végzik. Most azonban öt évre visszamenőleg átnézik azokat az eseteket, amelyekben kiugróan magas jövedelem után fizettek ki táppénzt - tette hozzá. Ez ugyanis újfajta módja a csalásnak, s nem szabad engedni, hogy "iparággá" váljék - nyilatkozta Bukodi.