Árpád
-2 °C
4 °C

A magyar kormány hajt az off-shore cégekre

2002.10.22. 09:23
A kormány szeretné itt tartani a jelenlegi off-shore cégek pénzét, és regionális finanszírozási központtá fejleszteni az országot, ezzel azonban nincsen egyedül, a régió más országai is szeretnék megszerezni ezt a pozíciót. Esélyeink javítása érdekében az új adótörvények az adóalapból levonhatóvá teszik a beszedett kamat- és jogdíjtöbbletet, valamint a tőzsdei műveletek nyereségének 50 százalékát.
A jellemzően off-sore cégek által végzett finanszírozási és jogdíjbeszedési tevékenység további Magyarországon tartása érdekében a társasági adóról szóló törvény módosítása a kapcsolt vállalkozásoknak lehetővé teszi, hogy a kapott kamatok és a fizetett kamatok közötti elszámolt különbség (amennyiben azok szaldója pozitív) 50 százalékát levonják az adóalapból - mondta Kőszegi Annamária, a Deloitte & Touche adópartnere. A szépséghiba az, hogy amennyiben a szaldó negatív, akkor viszont növeli az adóalapot a különbözet 50 százaléka.

A törvényhozó célja nyilvánvalóan az, hogy Magyarországról finanszírozzák hitellel a külföldi leányvállalatokat, ahogyan azt a jelenleg sok esetben off-shore formában működő cégek és a magyar leányvállalattal rendelkező multik is teszik - mondta lapunknak Heinczinger Róbert, az Ernst & Young adópartnere.A negatív kamatkülönbözetet büntető adóalap-növelés ellen komoly lobbizás indult a külföldi és vegyes tulajdonú vállalatokat tömörítő kamarák és szövetségek irányából.

Érvelésük szerint az új szabály fölösleges, hiszen az alultőkésítettségi előírás jelenleg is érvényben van, így nem lehet a cégeket túlzott mértékben hitelből finanszírozni. Ha egy régióközpont ide települ, az pénzt hoz, akár hitelből, akár tőkefinanszírozással működik. Az amúgy is viszonylag jelentéktelen társaságiadó-bevétel mellett ugyanis munkahelyeket teremt, ami szja- és járulékbevételeket hoz.

A jogdíjbevételek esetében szintén lehetővé válik, hogy annak 50 százalékát levonják az adóalapból. A jogdíj esetében a kedvezmény ráadásul nem csak a kapcsolt vállalkozásokra, hanem minden társaságra vonatkozik. A most bevezetett kedvezményekkel elérhető, hogy a jelenleg csupán 3 százalékot adózó off-shore társaságokat - amelyek legfeljebb 2005 végéig működhetnek hazánkban - olyan, Magyarországon működő finanszírozási centrumokká alakítsák át, amelyek effektív adóterhelése még az elviselhető 9 százalék körül van, a 18 százalékos társasági adókulcs és az adózás előtti eredményre vonatkozó 50 százalékos adóalap-csökkentés eredményeképpen. Még nem sikerült megoldani ezeknek a társaságoknak a helyi iparűzési adó alóli mentesítését 2005 után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?