Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Maradnak az off-shore cégek?

2004.09.27. 08:00
Magyarországon a jövő év végén megszűnik az off-shore cégek státusa, a továbbiakban nem működhetnek olyan vállalkozások nálunk, amelyek tényleges tevékenységet nem végeznek, és így csupán 4 százalékos társasági adót kell fizetniük. A 2005. december 31-éig működő speciális vállalkozások ennek ellenére várhatóan nem fogják nagy számban elhagyni az országot - ez a véleménye legalábbis Rybaltovszki Péternek, a Crystal WorldWide Limited ügyvezető igazgatójának.
Az off-shore cégek alapításával és adótervezéssel foglalkozó társaság vezetője úgy véli, hogy Magyarország előnyös kétoldalú megállapodásai, illetve a jogdíj- és kamatbevételek kedvező adózási szabályai elősegíthetik a különböző off-shore cégek itt maradását. Mindezt arra alapozza a menedzser, hogy nálunk 4 százalékos adó terheli az off-shore cégeket (ez év óta, korábban három volt), s itthon olyan vállalkozások telepedtek meg elsősorban, amelyek jogdíj- és kamatügyletek lebonyolítására szakosodtak. Ezeknek a tranzakcióknak az adózása a jelenlegi törvények szerint "nem off-shore" cégek esetében is lehet 8 százalékos.

Kis emelkedés

A 2005-ben kifutó off-shore kedvezményeket ellensúlyozhatja, hogy a nemzetközi jogdíjak átutalását és a kamatkifizetéseket alacsonyabb adózási sávba helyező jogszabályok továbbra is vonzóvá tehetik Magyarországot. Ennek lényege az, hogy a jogdíjak és a kamatok mozgását Magyarország több mint ötven országgal megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményei könnyítik meg. Így például azok a cégek, amelyek hasonló tranzakciókat hajtanak végre, csak a szokásos társasági adó felét, vagyis 8 százalékot kötelesek megfizetni. Ennek megfelelően, ha valaki eddig olyan off-shore céget működtetetett, amely szellemi termékek jogdíját vagy nagyobb pénzösszegek kamatait kezelte, akkor mindössze négy százalékkal nagyobb közterheket kell vállalnia 2006-tól, s ez nem akkora emelkedés, ami egy jól bejáratott adóminimalizálási rendszert felborítana - vélekedik Rybaltovszki.

Panama vagy Svájc

Ha valaki azonban nem Magyarországon akar off-shore céget a jövőben, akkor különböző lehetőségek között választhat. A legolcsóbb off-shore társaságokat Panamában és a Brit Virgin-szigeteken lehet bejegyeztetni, tehát a karibi térségben - mondta el a Napi Gazdaságnak Hidvégi János, az ILS (International Legal Services) Kft. igazgatója. Panamában például 1700 dollárért bejegyzik az efféle cégeket, de e vállalkozások presztízse természetesen sokkal kisebb, mint például a tizenötször drágábban létrehozott svájci megfelelőiké. Igaz, Svájcban sokak szerint nincsenek off-shore cégek, de a kantonális adórendszer számos "finomságot" tesz lehetővé, ezért aztán a szakértők változatos konstrukciókat ajánlanak.

Európai országokban azért érdemes egyébként ilyen adótervezési szempontból kedvező társaságokat alapítani, mert ezek rendelkeznek adószámmal, megkövetelik tőlük a könyvvitelt, a könyvvizsgáló alkalmazását, vagyis nem okozhat gondot a tőlük származó számla befogadása. A karibi térségben viszont azoknak ajánlatos továbbra is off-shore céget működtetniük - magyarázták a szakértők a Napi Gazdaságnak -, akik az anonimitásukat akarják megőrizni, bár ez sem a hatóságok előli bujkálást segíti elő, hanem a "civil" érdeklődőket tarthatja távol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!