Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maradnak az off-shore cégek?

2004.09.27. 08:00
Magyarországon a jövő év végén megszűnik az off-shore cégek státusa, a továbbiakban nem működhetnek olyan vállalkozások nálunk, amelyek tényleges tevékenységet nem végeznek, és így csupán 4 százalékos társasági adót kell fizetniük. A 2005. december 31-éig működő speciális vállalkozások ennek ellenére várhatóan nem fogják nagy számban elhagyni az országot - ez a véleménye legalábbis Rybaltovszki Péternek, a Crystal WorldWide Limited ügyvezető igazgatójának.
Az off-shore cégek alapításával és adótervezéssel foglalkozó társaság vezetője úgy véli, hogy Magyarország előnyös kétoldalú megállapodásai, illetve a jogdíj- és kamatbevételek kedvező adózási szabályai elősegíthetik a különböző off-shore cégek itt maradását. Mindezt arra alapozza a menedzser, hogy nálunk 4 százalékos adó terheli az off-shore cégeket (ez év óta, korábban három volt), s itthon olyan vállalkozások telepedtek meg elsősorban, amelyek jogdíj- és kamatügyletek lebonyolítására szakosodtak. Ezeknek a tranzakcióknak az adózása a jelenlegi törvények szerint "nem off-shore" cégek esetében is lehet 8 százalékos.

Kis emelkedés

A 2005-ben kifutó off-shore kedvezményeket ellensúlyozhatja, hogy a nemzetközi jogdíjak átutalását és a kamatkifizetéseket alacsonyabb adózási sávba helyező jogszabályok továbbra is vonzóvá tehetik Magyarországot. Ennek lényege az, hogy a jogdíjak és a kamatok mozgását Magyarország több mint ötven országgal megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményei könnyítik meg. Így például azok a cégek, amelyek hasonló tranzakciókat hajtanak végre, csak a szokásos társasági adó felét, vagyis 8 százalékot kötelesek megfizetni. Ennek megfelelően, ha valaki eddig olyan off-shore céget működtetetett, amely szellemi termékek jogdíját vagy nagyobb pénzösszegek kamatait kezelte, akkor mindössze négy százalékkal nagyobb közterheket kell vállalnia 2006-tól, s ez nem akkora emelkedés, ami egy jól bejáratott adóminimalizálási rendszert felborítana - vélekedik Rybaltovszki.

Panama vagy Svájc

Ha valaki azonban nem Magyarországon akar off-shore céget a jövőben, akkor különböző lehetőségek között választhat. A legolcsóbb off-shore társaságokat Panamában és a Brit Virgin-szigeteken lehet bejegyeztetni, tehát a karibi térségben - mondta el a Napi Gazdaságnak Hidvégi János, az ILS (International Legal Services) Kft. igazgatója. Panamában például 1700 dollárért bejegyzik az efféle cégeket, de e vállalkozások presztízse természetesen sokkal kisebb, mint például a tizenötször drágábban létrehozott svájci megfelelőiké. Igaz, Svájcban sokak szerint nincsenek off-shore cégek, de a kantonális adórendszer számos "finomságot" tesz lehetővé, ezért aztán a szakértők változatos konstrukciókat ajánlanak.

Európai országokban azért érdemes egyébként ilyen adótervezési szempontból kedvező társaságokat alapítani, mert ezek rendelkeznek adószámmal, megkövetelik tőlük a könyvvitelt, a könyvvizsgáló alkalmazását, vagyis nem okozhat gondot a tőlük származó számla befogadása. A karibi térségben viszont azoknak ajánlatos továbbra is off-shore céget működtetniük - magyarázták a szakértők a Napi Gazdaságnak -, akik az anonimitásukat akarják megőrizni, bár ez sem a hatóságok előli bujkálást segíti elő, hanem a "civil" érdeklődőket tarthatja távol.