Auguszta
-4 °C
2 °C

Billiós vagyona van egy magyarországi off-shore cégnek

2001.12.19. 09:47
A NAPI Gazdaság információi szerint működik Magyarországon egy cég, amelynek saját tőkéje a legnagyobb vagyonú magyar vállalatnak hitt MÁV Rt.-énél kétszer, a második helyezett Mol Rt.-énél két és félszer nagyobb.
Az alighanem csak a beavatottak által ismert társaság 3,6 milliárd dollárnyi, azaz egybillió (ezermilliárd) forintos vagyont tudhat magáénak. A kanadai Thomson Corp. magyar off-shore cége, a napokban rt.-ből átalakult Thomson Kft. Magyarország egyéves nemzeti össztermékének tizenötödét fialtatja.

A családi, illetve tőzsdei befektetők tulajdonában lévő Thomson Corp. korábban kiadói tevékenységet végzett, ma fő profilja az internetes információszolgáltatás, de van kiadóvállalata is.

Nem rejtőzködik a tulajdonos

A magyar off-shore cégben lévő összeget teljes egészében hitelként helyezték ki: a tavalyi adatok alapján a Thomson-csoporthoz tartozó West Publishing Corp. például 605, a Prometric Inc. 525 millió dollárt kapott. Az off-shore társaság 15 milliárd forintos mérleg szerinti eredménye sem ad okot szégyenkezésre magyar viszonyok között.

A cég hiteleket folyósít, tevékenységét csak külföldön végezheti, a papírok szerint a befolyt kamatokat és a visszafizetett összegeket újból hitelfolyósításra fordítja. Közvetlen tulajdonosa a luxemburgi Thomson Finance S.A., amely - sok más magyar off-shore társaságtól eltérően - nem egy másik titokzatos off-shore vállalkozás, hanem visszavezethetően a Thomson Corp. finanszírozási leányvállalata.

Magyarország, paradicsom

A társaság csak a csoporton belüli cégeknek ad hiteleket - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Jason Stewart, a Thomson Corp. külkapcsolati igazgatója. A csoport mintegy 50 országban van jelen.

Stewart a gazdasági lapnak elmondta, azért indítottak Magyarországon is off-shore céget, mert a magyar kormány kedvező körülményeket teremt ilyen társaságok alapítására, többek között az alacsony, 3 százalékos társaságiadó-kulcs alkalmazásával.