Géza
-12 °C
-4 °C

Nem lesz lett euró 2008-ban?

2005.12.12. 11:43
A balti állam számára gondot jelenthet a megkövetelt szint alá szorítani az inflációt, írta a Napi Gazdaság.
A lettországi infláció már az euró 2008-ra tervezett bevezetését veszélyezteti, figyelmeztettek pénteken elemzők a legújabb statisztikai adatok nyilvánosságra hozatala után.

Az októberi 7,6 százalék után novemberben 7,2 százalék (a szeptemberivel azonos) volt a 12 havi infláció, ami ugyan csökkenő tendenciát mutat, de aggasztó, hogy tartóssá válhat a 7 százalékot meghaladó ütem.

A balti államban, amely idén májusban belépett az euró előszobájaként szolgáló ERM-2 árfolyamrendszerbe, olyan szintre kell leszorítania az inflációt, amely az euróövezethez való csatlakozást megelőző 12 hónap átlagában nem haladja meg 1,5 százaléknál többel az EU három legalacsonyabb inflációjú országának átlagát.

Ezt a szakértők szerint technikailag lehetetlen időben elérni. A rigai jegybank sürgős lépések megtételét követelte a kormánytól, de az a jövő évi választásokig valószínűleg nem hozza meg a szükséges, ám népszerűtlen intézkedéseket. Nem is jogtalanul mutatnak rá arra, hogy az infláció nagyságát is felülmúlja a gazdaság növekedési üteme, ami az idei év első negyedének 7,3 százalékos tempója után a második és a harmadik negyedben egyaránt 11,4 százalékra gyorsult.