Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Oki-gyár lesz hazánkban?

2005.11.14. 10:43
Újbb japán elektronikai beruházásnak adhat helyet Magyarország. A világ negyedik legnagyobb színesnyomtató-gyártója, az Oki Data a régióban adná át második európai üzemét. A cég elnök-vezérigazgatója, Maeno Mikihiko a napokban Budapesten járt.
Újabb nyomtatógyárat építene Európában az Oki Data. A japán cég a napokban adta át új üzemét Skóciában, amely azonban már most kevésnek bizonyul a térségbeli kereslet kielégítésére - hangsúlyozta Maeno Mikihiko elnök-vezérigazgató.

A társaság forgalmának a felét hosszú évek óta az európai piac adja, miközben csupán egy üzeme működik itt, a többi kizárólag a Távol-Keleten. Ezért az Oki szakértői most egy újabb üzem létesítésének a lehetőségét tanulmányozzák a kontinensen.

A méret és a befektetőbarátság számít

Ezúttal a helyszínt a kelet-európai térségben keresi a cég, itt ugyanis még jelentős kereslettel számol. Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a helyszínnel kapcsolatos végső döntésben számít majd az adott piac mérete, különös tekintettel az Oki ottani lehetőségeire, de számít majd az is, hogy az adott gazdaság mennyire befektetőbarát.

A közelebbről vizsgált országok sorában Magyarországon kívül Csehország, Oroszország és Ukrajna is megtalálható. Hazánk mellett szól egyebek között az, hogy a világ vezető szerződéses elektronikai gyártói - a Flextronics, az SCI Sanmina, a Solectron és a Jabil - mind jelentős kapacitásokkal telepedtek le.

Az Oki ugyanis - húzta alá Maeno Mikihiko - mielőtt saját üzemet építene egy adott országban, a gyártást először a szerződéses gyártók bevonásával indítja be. Magyarország jó földrajzi fekvése révén logisztikai bázisként is szóba jöhet.

Az elnök a budapesti látogatás során beszámolt a cég 2008-ig szóló növekedési teveiről is. A jelenleg évi 1,4 milliárd dollár forgalmú társaság az árbevételét három év alatt ötmilliárdra akarja növelni. A színes nyomtatók világpiacán pedig jelenlegi nyolcszázalékos részesedését húsz százalékosra kívánja emelni. A célok eléréséhez jelentősen épít a feltörekvő ázsiai és európai paicokra. A cég a kereskedelemben használt mátrixnyomtatók világpiacán a második, ezt a következő években is meg akarja őrizni.