Olivér
4 °C
8 °C

Az ökoadó 22 milliárdot hozhat jövőre

2003.09.16. 08:55
A kormány célja, hogy idővel jelentős tétellé váljanak a költségvetésben az energiahordozókra kivetett ökoadók - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A úthasználati díjat egyelőre nem lehet bevezetni jogharmonizációs kötelezettségek miatt, és ez 800 milliárd forintos kárt okozott az elmúlt években.
Persányi a zöld államháztartási reformról szóló konferencián elmondta, hogy az új adófajta, az ökoadó is részét képezi az szja-csökkentést ellentételező bevételnövelő csomagnak. Bár bizonyos EU-jogharmonizációs kötelezettségek miatt az úthasználati díjat egyelőre nem lehetett bevezetni, a jövőben az kiválthatná mind az autópályadíjat, mind a gépjárműadót - tette hozzá a miniszter.

A tárca legújabb kezdeményezései között Persányi a "zöld hivatal" programot, valamint a közbeszerzéseknél a környezetvédelmi szempontok kötelező figyelembevételét emelte ki.

Nyolcszázmilliárd forintnyi kár

h i r d e t é s
A Levegő Munkacsoport (LM) információi szerint a 2004-es költségvetéssel bevezetendő ökoadók 22 milliárd forintot hozhatnak az államnak. Ez azonban elhanyagolható tétel olyan kieső bevételek mellett, mint amilyen a külföldi tehergépjárművek után fizetendő útdíj elengedése - véli Lukács András, az LM elnöke.

Bár a díj kivetésére vonatkozó törvényi szabályozás érvényben van, a környező országokkal kötött kétoldalú szerződések felülírták azt, ennek következtében az elmúlt években 800 milliárd forint kár érte a költségvetést - közölte Lukács.

Nem lehet számítani arra, hogy az EU átvállalja a szükséges környezetvédelmi beruházások terheit - jelentette ki Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának fideszes elnöke. Varga szerint így a források négyötödét saját erőként kellene az országnak felmutatnia, ugyanakkor a kormány által e célra szánt összegek 2003-ban 30 százalékkal csökkentek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?